'Tabaksindustrie uitroken'

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij de actie die tot doel heeft de tabaksindustrie voor de rechter te slepen. Na twee ziekenhuizen doen nu ook tien  verslavingszorginstellingen mee.

“Tabaksverslaving brengt grote gezondheidsschade teweeg en heeft dikwijls de dood tot gevolg”, stelt brancheorganisatie Verslavingskunde Nederland. 

De actie is ontketend door het Antoni van Leeuwenhoek en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij deden  eerder aangifte tegen de industrie. Ook GGZ-instelling Parnassia sloot zich hierbij aan. Doel van de actie is dat justitie een strafzaak begint tegen de vier grote tabaksproducenten in Nederland.

Opzettelijk en misleidend

“De tabaksindustrie blijkt, door toevoegingen van chemische stoffen en de manier waarop de sigaret geconstrueerd is, opzettelijk de kans op verslaving aan het product door gebruikers te vergroten. Bovendien blijkt de tabaksindustrie rokers en de samenleving structureel te misleiden over de schadelijkheid van sigaretten”, luidt de aanklacht van Verslavingszorg Noord-Nederland. 

Ook grote verslavingszorgorganisaties als Jellinek, het Vincent van Gogh Instituut, Leger des Heils en Cliëntenorganisatie Het Zwarte Gat, doen mee. Justitie  vindt het nog te vroeg om te zeggen of de tabaksproducten voor het hekje worden gesleept.

“Mensen ziek maken, mag niet”

Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq zou niet weten waarom het niet tot strafvervolging komt. “Mensen bewust ziek maken mag niet. Daarmee is het bewust verslaafd maken een strafbaar feit”, stelde de advocate eerder.

 De tabaksindustrie heeft volgens Ficq een misdadig oogmerk. Zij noemt het idioot dat een ziekmakend, potentieel dodelijk product als de sigaret zomaar mag worden verkocht.

Beeld: en.wikipedia.org

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug