Uitzicht 10, 2023 Voedingsspreekuur

3.50

Hoe zorg je voor optimale garing van een bloemkool? Wat moet ik eten als ik mijn ‘twee keer dagelijks brood’ wil halveren? Hoe moet ik erwten kiemen? Welke vetten zijn gezond en hoe matig moet ik zijn met vet? En… ik ben overgestapt op gezonde voeding volgens de richtlijnen van MMV, maar doe ik het wel goed?!

In deze Uitzicht aandacht voor het voedingsspreekuur dat met ingang van 2024 iedere week plaatsvindt. Iedere maandag om 10 uur zitten twee voedingskundigen voor u klaar. En verder in dit nummer:

Vlozaad – voedingswaarde en eigenschappen

Interview – ‘Misschien mag ik wel dood’, denkt Wouthiera Crommelin (65) als ze in 2012 de diagnose dikke darmkanker, stadium 3, krijgt. Maar juist door de realiteit van de dood dringt tot haar door hoe ze van het leven houdt. Naast een operatie en chemotherapie kiest zij direct voor voeding en leefstijl als aanvullende behandeling.  ‘Ik ben bewust in de vertraging gaan leven.’

Column In de Media – De Ozempic-hype

Wetenschap – Het leven is een uitkomst van evolutie. Ook kanker is een evolutionair proces, aldus de auteur van het boek ‘Slinkse cellen’. Deze kennis geeft inzicht in de benadering van kanker, de gevolgen van behandelingen en waarom het verstandig is zelf de teugels in handen te nemen. Speciaal voor de lezers van Uitzicht maakte bioloog dr. Hans Stoop deze samenvatting.

Interview – Veronique van Zeeland (64) startte in 2016 het telefonisch voedingsspreekuur van MMV. Het zijn ‘altijd fijne gesprekken’, maar na zeven jaar geeft ze het stokje door. Plus; top-5 vragen over voeding.

Voedingsspreekuur voortaan iedere week

Column Frits Muskiet – Vijf procent van de Nederlanders kampt met reuk- en smaakverlies. Een deel hiervan is veroorzaakt door een infectie met SARS-CoV2. Vaak is het verlies van reuk het eerste symptoom van Covid-19.

Marry’s Kruidentuin – In de donkere dagen voor kerst halen we graag vers dennengroen in huis. Dat een kerstboom veel méér is dan een geurende sfeerverhoger wisten onze voorouders al. Deze keer een kruidenrubriek met wat symboliek, een soort kerstverhaal…

Uit de spreekkamer – Kan ik de supplementen met omhulsel en al doorslikken of is het beter de capsules open te draaien en te legen in mijn voeding?  Zou het Moermandieet soelaas bieden bij long-Covid?

 

Extra informatie

Gewicht 3.50 g