2019 – Uitzicht 9

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud:

Interview – Victoria Sava (59) werd tot drie keer geconfronteerd met schildklierkanker. De laatste keer haalde een operatie niets uit; ze besluit het Moermandieet te volgen. Na tien maanden is de tumor compleet verdwenen. “Ik voelde mijn lichaam tot leven komen.” En dat is nu 25 jaar geleden.

In de media – “Het woord ‘hype’ is al gevallen. Een tikkeltje overdreven, maar vasten wint ontegenzeggelijk aan populariteit. Gezonde jongelui experimenteren ermee om af te vallen of om hun sportieve prestaties op te peppen. Vaak in combinatie met een vorm van ketogeen dieet. Geïnspireerd door muizen die al
vastend bijna twee keer langer leven, onthouden sommigen zich van voedsel in de hoop dat deze resultaten ook voor mensen opgaan. En nu is er nieuw bewijs dat vasten ook een antikankerwerking heeft.”

Wetenschap – “Zorg op maat door leefstijlinterventie en verbinding.” Dat was het thema van het symposium “Evidence based supportive oncology revisited” van het Radboudumc op donderdag 3 oktober in Berg en Dal. Belangrijk doel: kennis verspreiden over de relatie behandelaar en patiënt in oncologische consulten. “Van die verbinding gaat een helende kracht uit.”

Lijf & Leden – “Bijzonder bevoorrecht” voelt Alice Veelenturf (58) zich. Als voedingsassistent in een ziekenhuis staat zij veel bij patiënten aan bed. “Dan voel ik dankbaarheid, omdat ik er zelf niet lig. Om lichamelijke klachten te voorkomen, ben ik alert op mijn voeding. MMV helpt mij daarbij.”

Marlie’s Kookboekenhoek – Tsukémono door Peter van Berckel; VEG – Simpele
en makkelijke maaltijden voor iedereen door Jamie Oliver

Interview – Het placebo-effect speelt een rol bij alle medische behandelingen
en biedt daarom kansen voor mensen die ziek zijn. Dat deze wetenschap breed gedragen wordt, blijkt uit de eer die hoogleraar en placebo-expert Andrea Evers (52) dit jaar ten deel viel: een onderzoekspremie van 2,5 miljoen en lidmaatschap van de KNAW. “Het placebo-effect kan een aanzienlijke boost geven aan de
effectiviteit van behandelingen en medicijnen.”

Marry’s kruidentuin – Nu de dagen weer korter worden en de temperaturen
lager, aandacht voor een kruid dat ons inwendig verwarmt. Kaneel doet dat uitstekend en werkt vooral positief op bloedsuikerspiegel en spijsvertering.

Gert Schuitemaker – ‘Calorieën tellen’ bracht mensen op dwaalspoor

Uit de spreekkamer – Pinguecula; Vitamine B 12-tekort; Kangenwater