Uitzicht 2, 2023 Grote schoonmaak

3.50

In dit nummer van Uitzicht aandacht voor de Grote Schoonmaak. De overgang van het koudste seizoen naar de lente maakt blij. Het steeds warmere zonlicht zorgt voor de aanmaak van serotonine dat een gelukkig(er) gevoel geeft. Datzelfde zonlicht zet ook aan tot poetsen. In je huis met soda, groene zeep en schoonmaakazijn, maar ook in je lichaam door een soep of thee te consumeren met voorjaarskruiden.

Azijn – het product en de voedingswaarde

Interview – Een melanoom met uitzaaiingen zet Jacqueline Wensveen (77) in 1999 op scherp. Weloverwogen kiest ze voor een combinatie van reguliere en complementaire zorg. De arts noemt haar het ‘paradepaardje’ van het ziekenhuis. Zelf dankt Jacqueline haar gezondheid vooral aan de enorme levenskracht die ze voelde toen ze ziek werd, mede ingegeven door de liefde voor haar honden. ‘Het geeft je zo’n rijk leven.’

Column – De Markt. ‘Het loopt alleen maar terug. Kijk, de buurman pakt ook al in.’ De tanige marktkoopman knikt in de richting van de concurrerende groenten- fruithandel. De vaste groenteboer is dertien jaar geleden al afgehaakt. ‘Waar kopen de mensen dán hun groenten? In de supermarkt?’

Wetenschap – De CRISPR-Cas9-technologie maakt het mogelijk specifiek genetisch materiaal op te sporen en te bewerken. Veelbelovend bij de behandeling van ziekten. Ook voor de behandeling van kanker biedt het perspectief.

Zelfonderzoek – Bijna twee jaar geleden meldt Adriana Maes (73) zich aan voor deelname aan Gezondlevenmetkanker.nl, het zelfonderzoekprogramma van MMV. Het bracht haar inzichten die leidden tot andere keuzes. ‘Kennis bevordert inzicht. Je ontdekt hoe leuk iets kan zijn.’

Recepten met appelzijn – shrubs, pittige komkommers, salade met venkel, bietensalade en: maak je eigen appelazijn

Voeding – Azijn is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond – tenminste, als je de verhalen moet geloven die met name over appelazijn de ronde doen. Dat zou een wondermiddel zijn tegen zowat elke aandoening. Maar wat is daar nu precies van waar?

Interview – Het hoorde eeuwenlang bij onze volksaard, maar inmiddels verdient deze vaardigheid een ouderwetse opfrisbeurt: schoonmaken. Diet Groothuis weet hoe je huis en tuin duurzaam, gifvrij en betaalbaar spic en span houdt en schreef Het Groene Poetsboekje, een ode aan het sterke driemanschap uit grootmoederstijd: groene zeep, schoonmaakazijn en soda.

Column Frits Muskiet – ‘Grote studie bewijst; wie onvoldoende water drinkt, veroudert (en sterft) sneller’. En: ‘How staying properly hydrated may help you live healthier, longer’. Deze mediakoppen in januari baseren zich op onderzoek in een dochter van het toonaangevende blad ‘The Lancet’, maar wie de studie napluist, trekt andere conclusies.

Marry’s Kruidentuin – De lente is hét moment voor de grote schoonmaak in je lichaam. Eeuwenlang en in alle culturen spelen daarbij negen ‘heilige kruiden’ een cruciale rol. Per land kunnen die voorjaarskruiden wat variëren, het gebruik dient overal hetzelfde doel: het lichaam reinigen.

Uit de spreekkamer – Neuropathie, Salvestrolen, Bier en kanker

Categorie: Tags: , ,