Uitzicht 2, 2024 Glyfosaat

3.50

In deze Uitzicht aandacht voor de teelt van voedingsmiddelen. In een wetenschappelijke bijdrage zet Hans Stoop uiteen wat glyfosaat betekent voor de voedingswaarde van producten. Hoogleraar duurzame voedselsystemen Imke de Boer geeft haar visie op duurzame landbouw en de weg ernaartoe. En nog veel meer:

De voedingswaarde van teff

Interview – ‘Ik ben een enorme geluksvogel, zegt Truus Valstar (83). Ondanks de diagnose eierstokkanker in 2017 en borstkanker in 2021. Bij alles wat haar is overkomen, ziet zij vooral hoe het ook erger had gekund. ’Als je ouder wordt, groeit de verwondering’, typeert een spreuk in huis haar positieve levensinstelling.

Mediacolumn – Onder de ankeiler ‘observationeel onderzoek suggereert gunstig effect van koffie bij darmkanker’, linkte Divitaal 515 door naar een bericht op de website van Wageningen University and Research (WUR). Een lezer schreef daarop de redactie: ‘Alles wat echt bijdraagt, is te proberen en ik drink graag weer koffie mocht mij dit helpen.’ Daarbij wees hij op een podcast waarin Ellen Kampman uitspraken over Moerman doet.

Wetenschap – Sinds de introductie in 1974 is het gebruik van glyfosaat omstreden. De onkruidverdelger zou ziektes als kanker en Parkinson veroorzaken en verslechtert de bodemkwaliteit. Hoe schadelijk is het gebruik van dit middel in onze omgeving en ons voedsel?

Interview – Oud-ambtenaar en rijinstructeur Hans Huisman (74) uit Monnickendam past goed op zijn lijf. Niet altijd was dat zo. Hij was jaren verslaafd aan alcohol, maar kickte ruim 25 jaar geleden af. Nu let hij op zijn voeding en gaat sportieve uitdagingen aan.

Recensie – ‘De medische omerta’ luidt de titel van het boek van emeritus-hoogleraar Jim Reekers. Een boek dat een lelijk inkijkje geeft in de medische wereld, waarin het motto opgaat van: wie betaalt, bepaalt.

Recepten met teff: teffkoek, teffontbijt, teffpannenkoeken met geitenkaas en rucola, koolraap met zure appels en champignons

Interview – Ooit deed Imke de Boer, hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen, promotieonderzoek naar productieverhogende maatregelen bij koeien. Nu eet ze grotendeels plantaardig en praat ze met boeren aan de keukentafel om te kijken hoe we samen de reis naar een duurzaam voedselsysteem kunnen maken. Een gesprek over hoe we weer leren eten wat de aarde schaft.

Opnieuw leefstijltrainingen in juni en november

Column Frits Muskiet – Onlangs werden we weer eens bang gemaakt voor supplementen: ‘Groot onderzoek ontkracht aanname over vitamine D-supplementen’, aldus de kop boven een artikel op een populairwetenschappelijke website.

Marry Foelkel over magnolia: boom vol energie

Uit de spreekkamer – artsen beantwoorden vragen van lezers over voeding en gezondheid, dit keer: vitamine D, PFAS in bakpapier en Herpes

 

Categorie: