Uitzicht 3, 2022

3.50

Dit nummer van Uitzicht, ledenmagazine van MMV, bevat weer een schat aan informatie en inspiratie over voeding, gezondheid en kanker.

Kikkererwten – voedingswaarde, informatie en recepten

Interview – Ans (79) is 63 jaar als ze de diagnose eierstokkanker krijgt. Gesteund door haar eigen volharding en gedreven door de liefde voor haar zorgbehoevende man weet Ans de ziekte al zeventien jaar een stap voor te blijven. ‘Informeer jezelf en vertrouw op je gevoel en op een goede afloop.’

In de mediacolumn – Nog niet waren ze opgeheven, de beperkende maatregelen die ons met een boek op de bank kluisterden, of het zijn de brandstofprijzen die de actieradius beperken. In de media domineert het prijsthema en in navolging van onze buurlanden bleek de Nederlandse bureaucratie verrassend snel in staat een belastingverlaging op autobrandstoffen door te voeren.

Wetenschap – Het microbioom is het geheel van bacteriële darmflora en andere micro-organismen, zoals virussen, gisten en schimmels. De verschillende soorten micro-organismen vormen een ecosysteem die elkaar onder de juiste omstandigheden in evenwicht houden. Dit vormt de bodem onder onze gezondheid. Een verhaal van prof. dr. Gertjan Schaafsma.

Recepten – gestoofde spruiten met hazelnoten, kikkererwten curry, kikkererwtenstoof en krokante kikkererwten

Interview – Liefde voor de natuur en betrokkenheid bij de lijdende mens tekenen Flemming Lehrmann (76). Met enige terughoudendheid – zijn vrouw is ziek en hij vindt dat zijn kennis op gebied van kanker te kort schiet – neemt hij in 2007 de praktijk over van de roemruchtige arts Hans Moolenburgh die Lehrmann vertrouwen geeft en hem in eigen persoon verder opleidt.

Column Frits Muskiet – Nieuw licht op chronische vermoeidheid dankzij long-COVID

Marry’s Kruidentuin – Kattenkruid (Nepata cataria) is een ultieme ontspanner en gaat steevast in de slaapthee. Het hemelsblauwe kruid heeft een positieve werking op de spijsvertering, het zenuwstelsel en de luchtwegen. Als de kat deze plant ruikt, denkt hij dat het maart is.

Uit de spreekkamer – Psoriasis hoofdhuid, hypercholesterolomie, gojibessen bij macula degeneratie