Uitzicht 5 2023 Calcium-magnesium

3.50

Om bewust gezonde keuzes te kunnen maken, moet je de valkuilen van het oerbrein kennen. Vervolgens is het de kunst om je eigen gedrag de baas te worden. Gezonde gewoonten te ontwikkelen. Je periodiek blootstellen aan factoren die Homo Sapiens in de loop der evolutie sterk maakten, helpt daarbij. Je wordt besluitvaardiger, weerbaarder en gezonder, stelt dr. Leo Pruimboom, grondlegger van de Klinische Psycho Neuro Immunologie. In dit nummer een interview met Pruimboom over hoe je door intermitterend leven je oeroude overlevingsmechanismen activeert. Het verhaal van Frits Muskiet over de calcium-magnesiumbalans geeft daar een extra verdieping aan. Dat een hoge calciuminname goed is voor sterke botten is een hardnekkig misverstand, schrijft hij. Meer is (ook hier) niet beter. Waarom hadden onze voorouders geen osteoporose, fybromyalgie en reuma?

Voedingswaarde – Chinese Kool: wat zit er allemaal in?

Interview – Een salade van gemalen wortel, biet en appel staat nog geregeld op het menu bij Foeke Kuipers (89) en zijn vrouw Trynke (87) in het Friese Heeg. Bieten- en wortelsap drinkt Foeke ook nog elke dag. Een overblijfsel van het Moermandieet, waarmee hij in 1979 begon. Hij had een blaaspoliep, die later kwaadaardig leek. ‘We zijn blij en dankbaar dat het zo goed is gegaan met Foeke.’

Column in de Media – ‘Op een goed zichtbare plek moest ik van mijn baas een klein stukje overslaan’, vertelde een voormalig huisschilder. ‘Later, als ik het werk aan de klant opleverde, merkte ik dat ongeverfde plekje als eerste op en smeerde het alsnog dicht.’ Daarvan moesten de klanten dermate onder de indruk raken dat ze dik tevreden waren met de rest van het schilderwerk.

Wetenschap – Welk mineraal zorgt voor sterke botten: calcium (Ca) of magnesium (Mg)? Waarschijnlijk ligt calcium op het puntje van de tong, maar het juiste antwoord is: beide. Door de nadruk op calcium in de Ca/Mg- balans werd magnesium een weeskindje.

Recepten – Chinese kool met abrikoos, zelfgemaakte mayonaise, rijst met kool en champignons, Chinese koolrolletjes, gewokte Chinese kool

Marlie’s kookboekenhoek – Win een kookboek

Antinutriënten nawoord – Variatie is het sleutelwoord

Interview – Een leefstijl die je periodiek blootstelt aan factoren die Homo Sapiens sterk maakten, houden je gezond én dragen bij aan genezing van ziekten. Dat is de overtuiging van dr. Leo Pruimboom (61), grondlegger van de Klinische Psycho Neuro Immunologie (KPNI) in Nederland. ‘Het doel van intermittent living is de systemen die Homo Sapiens sterk maakten te her-activeren.’

Column Frits Muskiet – Ongeveer de helft van de mensen met een kankerdiagnose heeft te maken met onbedoeld verlies van lichaamsgewicht: cachexie. Een complex stofwisselingsprobleem dat samengaat met insulineresistentie, verlies van spiereiwit, spierzwakte, verlies van eetlust en vermoeidheid.

Marry’s Kruidentuin – Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum) wordt ook wel ‘leverkruid’ genoemd. Die naam is vooral te danken aan de bruin-roze kleur van de pluizige bloem. Hoe belangrijk het is om de exacte Latijnse naam van kruiden te kennen én te checken wanneer je die inzet voor je gezondheid, blijkt uit mijn eigen kruidentuin.

Uit de spreekkamer – Moermansupplementen, netelroos, naaldbiopt: veilig of niet?

Categorie: