Van der Valk zet anti-rookretraite op het menu

Een gestaag dalend aantal rokers lijkt samen te gaan met een stijgend anti-rookaanbod. Hotelketen Van der Valk is de nieuwste toetreder in deze markt. Voor € 2.550,- schotelt het de deelnemers een vijfdaags ‘stoppen met roken programma’ voor. In Amersfoort, Tiel en Barcelona kan men zich daartoe ‘vrijwillig laten opsluiten’.

‘Goed eten, diverse workshops op het gebied van beweging, ontspanning en voeding’, moet samen met de steun van lotgenoten en permanent aanwezige coaches, de gasten van hun verslaving bevrijden.

Leefstijl versus pillen

Het imago van patat met appelmoes is de ondernemende horecafamilie definitief ontgroeit. De ‘rookretraite’ is de jongste loot aan de leefstijltak van de onderneming. Dat voorziet in een uitgebreid aanbod rond de thema’s psyche, fysiek, voeding en coaching.

Of het concept inderdaad ‘effectief’ is, of zelfs de ‘oplossing’ zoals de website meldt, staat in de sterren geschreven. Garanties worden niet gegeven. Afgezien van de prijs, wekt deze aanpak echter meer sympathie dan op medicijnen gebaseerde methoden.

Onderzoek in opdracht van het CBG (College ter Beoordeling Geneesmiddelen) concludeert dat het gebruik van receptmedicijnen bij stoppogingen in de vijf jaar tot 2017 is toegenomen met 35 procent. Uit de jaarlijkse ondervraging van ruim 300 huisartspraktijken komt naar voren dat een derde van alle rokers elk jaar een stoppoging waagt. In de top-3 van medicijnen die daarbij worden voorgeschreven, staan twee antidepressiva.

Verslavende oplossing

Gezien de gezondheidsrisico’s van deze middelen is het ironisch te noemen dat ze serieuze verslavingsrisico’s met zich meebrengen. De middelen worden niet alleen off label voorgeschreven, het gebeurt soms ook zonder enige tussenkomst van een arts. In een uitzending van Reporter Radio bevestigt verslavingsarts Bert van Staveren van coachingsbureau Medipro dat hij recepten uitschrijft op verzoek van de coach, en zonder de gebruiker te hebben gezien.

Beeld: Creative Commons

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug