Appel

De appel is een vlezige pitvrucht en bestaat uit drie lagen met in het midden het klokhuis. Hij behoort tot de familie van de roos. De appel is uitermate geschikt om in Nederland te verbouwen en zit vol vitamine C en antioxidanten. Verschillende studies hebben uitgewezen dat het eten van een appel (met schil) per dag de kans op kanker verkleint.

Minder glucose
Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat de polyphenolen (die er ook voor zorgen dat een appel bruin wordt wanneer deze in stukjes is gesneden) in appels ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel gereguleerd wordt.

Deze polyphenolen zetten verschillende mechanismes in werking om dit voor elkaar te krijgen. Zo zorgen flavonoïden ervoor dat complexe koolhydraten trager worden omgezet in suikers. Een andere werking van deze polyphenolen is dat ze ervoor zorgen dat er minder glucose door het lichaam uit het maagdarmstelsel wordt onttrokken.

Combinatie
De appel is niet de beste bron van vezels onder het fruit maar de combinatie van de vezels en andere vitaminen en mineralen in de appel zorgen ervoor dat de appel toch veel positieve effecten op de gezondheid heeft. Zo zorgt deze ervoor dat het risico op hartziekten verkleind wordt door vermindering van oxidatie van vetten. Recent onderzoek heeft getoond dat het eten van appels ervoor zorgt dat het niveau van vet in het bloed en de opslag van vet in het celmembraam verminderd wordt. Dit is te danken aan de combinatie van vezels, pectine en polyphenolen.

Impact op onze darmbacteriën
Een derde onderzoek heeft aangetoond dat de positieve effecten van de appel wellicht te maken hebben met de impact op onze darmbacteriën. De invloed op de darmbacteriën zorgt ervoor dat het metabolisme (stofwisseling) wordt gestimuleerd waardoor de gezondheid verbetert. Deze studie is alleen op dieren uitgevoerd.

Andere onderzoeken hebben uitgewezen dat de antioxidanten en de ontstekingsremmende werking van de appel de kans op astma en longkanker verkleinen. Het is een goed idee om tijdens de zwangerschap appels te eten. Door het eten van appels wordt de kans dat de baby op latere leeftijd astma krijgt, verkleind. 

Prostaat- en borstkanker 
Uit onderzoek van de universiteit van Wisconsin is gebleken dat prostaat- en borstkankercellen trager groeiden en minder lang overleefden nadat deze in aanraking kwamen met de antioxidanten van de appel. Ook blijkt bij het eten van appels het marpine-niveau toe te nemen. Dit helpt de groei van tumoren te onderdrukken.

Naast al deze antioxidanten is de appel ook een goede bron voor vitamine C. De hoeveelheid vitamine C per 100 gram lijkt misschien niet veel maar door de combinatie van flavonoïden in de appel zorgt deze ervoor dat de vitamine C optimaal wordt opgenomen in ons lichaam. Groene appels bevatten de hoogste hoeveelheid vitamine C van alle appelrassen.

De appel ongeschild eten is het beste, ervan uitgaande dat de appel biologisch -dus  niet bespoten- is. Net als de appel is de schil rijk aan tal van gezonde stoffen.

Latijnse naam: 
Malus Domestica

Wanneer te verkrijgen: 
september-november

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1  0,02 mg
Vitamine B2  0,01 mg
Vitamine B6 0,05 mg
Vitamine B11 3 mcg
Vitamine C 10 mg
Kalium 120 mg
Calcium 4 mg
Fosfor 10 mg
Magnesium 5 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Boyer et al. 2004 Nutrition Journal 3:5
  • Cutler GJ, Nettleton JA, Ross JA et al. Dietary flavonoid intake and risk of cancer in postmenopausal women: The Iowa Women’s Health Study. Int J Cancer. 2008 August 1; 123(3): 664–671. 2008.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.