Bieslook

MMV-AANRADER

Bieslook is een plant uit de lookfamilie en heeft een lichte uismaak waardoor deze prima rauw te gebruiken is in salades en dressings. Bieslook is het ideale kruid om zelf in de tuin, op het balkon of in de vensterbank te kweken.

In de volksgeneeskunde wordt het kruid traditioneel gebruikt vanwege zijn vermeende bevorderende werking op eetlust en spijsvertering evenals vanwege zijn vermeende vochtafdrijvende werking.

Zoals elk lid van de lookfamilie bevat bieslook antioxidanten. Bieslook bevat deze in de vorm van thio-sulfiniten. Deze thio-sulfiniten veranderen in allicine door de bieslook te snijden of te scheuren. Laboratoriumonderzoeken wijzen uit dat allicine de cholesterolproductie vermindert.

Verlagen bloeddruk
Hiernaast heeft het ook een antibacteriƫle, antivirale en antischimmelwerking. Allicine zorgt naast het verlagen van het cholesterolniveau ook voor het verlagen van de bloeddruk doordat het de bloedvaten soepel houdt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bieslook een positief effect heeft op het verkleinen van het risico op prostaatkanker en zorgt voor apoptose (celdood) van darmkankercellen.

MMV-advies
Het regelmatige gebruik van bieslook wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Allium Schoenoprasum

Wanneer te verkrijgen: 
mei-september

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,14 mg
Vitamine B2 0,15 mg
Vitamine C 47 mg
Calcium 130 mg
Fosfor 75 mg
Kalium 430 mg
Magnesium 30 mg

Bevat ook ijzer, koper en mangaan.

Literatuur:

  • Colli JL, Amling CL. Chemoprevention of prostate cancer: what can be recommended to patients? Curr Urol Rep. 2009 May;10(3):165-71.
  • Timite G et al. Structure and cytotoxicity of steroidal glycosides from Allium schoenoprasum. Phytochemistry. 2013 Apr;88:61-6. doi: 10.1016/j.phytochem.2012.12.001. Epub 2013 Jan 25.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.