Boekweit is een goed alternatief voor wie een dag geen granen wil eten of voor degenen die een glutenvrij dieet volgen.
Het lijkt op graan maar is het niet. De boekweitplant is familie van de rabarber en de boekweit die wij eten, zijn de vruchtzaden van deze plant.
De bloemen van de boekweitplant zijn zeer geurig en trekken bijen aan. Zij produceren hiervan sterk smakende, donkere honing.
Tegen hoge bloeddruk
Mensen die boekweit in hun dagelijks dieet opnemen, hebben een verlaagde kans op het ontwikkelen van een hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Dit is grotendeels te danken aan de flavonoïde rutine die in boekweit te vinden is. Deze flavonoïden zorgen voor een goede bloedtoevoer, werken bloedverdunnend en beschermen tegen oxidatieve stress in cellen. Vooral de haarvaten (de allerkleinste vaatjes in het lichaam) hebben hier veel baat bij.
Bovendien is boekweit een bron van magnesium. Dat zorgt ervoor dat bloedvaten ontspannen en de bloeddruk als gevolg daarvan daalt.
Vergelijking met tarwebloem
Boekweit heeft mogelijk ook een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. In een onderzoek dat de inname van boekweit vergeleek met die van tarwebloem, bleek bij de inname van boekweit een verlaagd glucosegehalte in het bloed te vinden te zijn. Ook de insulinereactie was lager dan bij tarwebloem.
Vrouwen die regelmatig (enkele keren per week) boekweit aan hun dagelijkse maaltijden toevoegen, hebben ruim 20 procent minder kans op het ontwikkelen van diabetes.
Prachtige ontdekking
Een Canadees onderzoek laat zien dat de stof chiro-inositol, gevonden in boekweit, een grote rol speelt in het glucosemechanisme in ons lichaam. Men denkt dat chiro-inositol cellen gevoeliger maakt voor insuline en misschien zelfs insuline nabootst. Een prachtige ontdekking, aangezien diabetes type-2 gekarakteriseerd wordt door cellen die niet voldoende reageren op insuline.
Over boekweit, en granen in het algemeen, is in relatie tot kanker nog niet zo heel veel bekend. Dr. Liu (een Amerikaanse onderzoeker) stelt dat er op de ‘verkeerde’ manier onderzoek gedaan is naar antioxidanten in granen en vergelijkbare soorten. Er wordt vooral onderzoek gedaan naar vrije fenolen die direct te ‘zien’ zijn in voedsel terwijl er ook fenolen (antioxidanten) bestaan die gebonden zijn aan cellen en pas vrij komen in onze darmen.
Gehele product
Boekweit illustreert dat. Eén procent van de fenolen in boekweit is in het product zelf te zien terwijl 99 procent pas vrijkomt in de darmen. Om die reden denkt men dat boekweit een positief effect heeft op het verkleinen van het risico op darmkanker. Dr. Liu gelooft dat het vooral ook om het gehele product gaat: de combinatie van vezels, vitaminen en antioxidanten. Wanneer granen worden ontdaan van hun vlies, zorgt dit alweer voor een minder positief effect dan met vlies.
Een andere stof die in verband wordt gebracht met kanker zijn de fytonutriënten lignanen. Onder de lignanen valt enterolactone, dat borstkanker en andere hormoongerelateerde kankers tegengaat. Dezelfde stof, enterolactone, werkt preventief tegen hart- en vaatziekten. In een Deense studie onder 857 vrouwen na de overgangsfase bleek dat vrouwen die veel hele granen aten, hogere enterolactoneniveaus in hun bloed hadden dan vrouwen die minder hele granen aten.
Latijnse naam:
Fagopyrum Esculentum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar (oogst juli-september).
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,28 mg |
Vitamine B2 | 0,07 mg |
Vitamine B6 | 0,40 mg |
Vitamine B11 | 40 mcg |
Fosfor | 150 mg |
Kalium | 210 mg |
Magnesium | 100-150 mg |
Bevat ook ijzer, koper, zink en rutine.
Literatuur:
- Cade JE, Burley VJ, Greenwood DC. Dietary fibre and risk of breast cancer in the UK Women’s Cohort Study. Int J Epidemiol. 2007 Jan 24; [Epub ahead of print] . 2007. PMID:17251246.
- Ishii S. et al. Anti-inflammatory effect of buckwheat sprouts in lipopolysaccharide-activated human colon cancer cells and mice. Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Dec;72(12):3148-57. Epub 2008 Dec 7.