Fenegriek

Fenegriek is een specerij dat vooral in de Indiase, Pakistaanse en Noord-Afrikaanse keuken wordt gebruikt. Ook is het een populair zaad om te kiemen. In Arabische landen wordt fenegriek gebruikt om helba te maken, broodbeleg dat bestaat uit fenegriek, olijfolie en suiker.

Bitter
Fenegriek heeft een kruidige, bittere smaak en ruikt licht naar hooi. Daarom wordt het ook wel “Grieks hooi” genoemd.

Fenegriek is rijk aan vitamine B-complex (waaronder B3, B6, B11), ijzer, koper, saponine en coumarinen.
Fenegriek wordt, net als vele kruiden en specerijen, al eeuwenlang gebruikt als medicijn tegen verschillende kwalen.
Ook zou fenegriek een afrodisiac zijn. Wetenschappelijk onderzoek laat inderdaad zien dat het het mannelijk libido verhoogt. Wetenschappers weten nog niet precies welke stof in fenegriek dit veroorzaakt. Men denkt dat dit door de bio-identieke hormonen komt die in fenegriek te vinden zijn.

Ook zink in fenegriek wordt beschouwd als een mineraal dat het libido verhoogt.

Diabetes
De rol van fenegriek in het behandelen van diabetes is eveneens wetenschappelijk onderzocht. Fenegriek laat in onderzoeken zien dat het het cholesterolniveau, het triglycerideniveau en het glucoseniveau verlaagt.

Hiernaast heeft fenegriek een ontstekingsremmende werking, bevordert het de galproductie en helpt het bij gewichtstoename.

Fenegriek wordt in de fytotherapie ook voorgeschreven aan borstvoedende moeders om zo hun productie van moedermelk te verhogen.

Latijnse naam: 
Trigonella foenum-graecum

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Joshi DV et al. Hydroalcohol extract of Trigonella foenum-graecum seed attenuates markers of inflammation and oxidative stress while improving exocrine function in diabetic rats. Pharm Biol. 2014 Oct 23:1-11.
  • Neelakantan N et al. Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials. Nutr J. 2014 Jan 18;13:7. doi: 10.1186/1475-2891-13-7.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.