Kaas (jong, koemelk)

Wanneer je voor kaas kiest, kies dan voor rauwmelkse, biologische, vegetarische (gras)kaas. Deze kaas bevat de minste schadelijke stoffen en een grote hoeveelheid voedingsstoffen zoals proteïne, calcium, vitamine A, D, E en K, maar ook antioxidanten zoals selenium, zink en betacaroteen. Daarnaast bevat het alle B-vitamines en omega-3 en omega-6 vetzuren. 

Bloedsuikerspiegel
Vitamine D, K en calcium zorgen samen voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Deens wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de bloedsuikerspiegel bij mannen en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar beter gereguleerd is bij een dagelijkse consumptie van kaas (minder dan 100 gram per dag). Niet alleen kaas maar ook yoghurt heeft dit effect. 

Op de vraag of zuivelproducten goed of juist niet goed zijn voor onze botten blijft het antwoord uit. Het ene onderzoek laat zien dat zuivel een positief effect heeft op onze botten terwijl een ander onderzoek het tegenovergestelde laat zien.

Rauwe melk
Het beste wordt voor rauwmelkse kaas gekozen omdat rauwe melk niet is gepasteuriseerd en zo mineralen en vitamines, die ons lichaam nodig heeft, niet verloren zijn gegaan.

Als laatste is het belangrijk voor een vegetarische kaas te kiezen omdat bij deze kaas een vegetarisch stremsel is gebruikt om de kaas te maken. Van oudsher wordt een enzym gewonnen uit de maag van een kalf dat gebruikt wordt als stremsel, maar tegenwoordig wordt er steeds meer vegetarische kaas verkocht waarbij een microbieel stremsel (gemaakt door micro-organismen) is gebruikt.

MMV advies
MMV raadt aan maximaal 20 gram kaas per dag te eten.

Vitamines en mineralen:

 Per 100 g vers
Vitamine A0,26 mg
Vitamine B10,03 mg
Vitamine B20,20 mg
Vitamine B60,08 mg
Vitamine B1110 mcg
Vitamine B120,40 mcg
Vitamine C1 mg
Vitamine D0,06 mcg
Natrium870 mg
Calcium820 mg
Fosfor450 mg

Bevat ook vitamine K, vitamine E, selenium, zink en omega-3-, en omega-6 vetzuren.

Literatuur:

  • Benbrook CM, Butler G, Latif MA, et al. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States—Wide, 18-Month Study. PLoS ONE 8(12): e82429.
  • Crittenden RG and Bennett LE. Cow’s milk allergy: a complex disorder. J Am Coll Nutr December 2005 vol. 24 no. suppl 6 582S-591S.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.