Mayonaise is een witte saus die bij menig huishouden dagelijks op tafel staat. Het wordt vooral gegeten bij friet en andere aardappelgerechten en bij vlees.
Mayonaise is van origine een Franse saus waarvan de basis bestaat uit olie en eidooiers. In Nederland mag mayonaise alleen zo heten wanneer het voor tenminste 70 procent uit olie bestaat. Mayonaise is behoorlijk calorierijk en daarom niet geschikt om dagelijks aan de maaltijd toe te voegen.
Zelf maken
Wilt u toch genieten van mayonaise dan is het aan te raden om deze zelf te maken, het liefst met biologische producten. Dan zitten er geen kunstmatige stoffen in en heeft u de voordelen van onder andere de vetten uit eidooiers en olijfolie. Het gemakkelijkst is een staafmixer te gebruiken om alle ingrediënten goed en gelijkmatig te mengen.
MMV advies
Mayonaise past binnen het NTTT dieet, mits zelfgemaakt, met walnootolie. Het past niet binnen het oorspronkelijke Moermandieet.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,03 mg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,01 mg |
Vitamine B11 | 3 mcg |
Vitamine D | 0,2 mg |
Natrium | 300 mg |
Bevat ook kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper en zink.