Mierikswortel

  
    
Categorie: 
Toepassing binnen NTTT
Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief
Toepassing binnen het Moerman dieet
Uitleg
Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.

De mierik behoort tot de Brassicafamilie waartoe ook broccoli, bloemkool en spruitjes behoren. De plant staat bekend om zijn witte penwortel, de mierikswortel.

Scherpe smaak
Mierikswortel is rijk aan vitamine C, foliumzuur, vitamine B6 en zink. Door het snijden of raspen van de wortel komt allylisothiocyanaat vrij, een vluchtige verbinding die de wortel zijn scherpe, op mosterd of radijs lijkende, smaak geeft. Het Japanse ‘zusje’ van mierikswortel is wasabi, een variant die nog veel pittiger smaakt.
Vooral in de Joodse keuken wordt mierikswortel als smaakmaker gebruikt.

Pijnstillend
Mierikswortel is vers geraspt en met mate gebruikt, een gezond voedingsmiddel, vooral bij nierziekten, jicht en chronische reuma. Mierikswortel werkt namelijk pijnstillend en als diuretisch medicijn, een natuurlijke plaspil. Daardoor heeft het een positieve werking op allerlei blaas-, en urinewegproblemen. Hiernaast verlaagt het de bloeddruk en herstelt het de bacteriebalans in het lichaam.
Mierikswortel werkt ook goed bij luchtwegproblemen zoals bronchitis en hoest. Het heeft een slijmoplossende, ontstekingsremmende en ademhalingsbevorderende werking.

Wanneer mierikswortel in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan plassen pijnlijk worden en kunnen diarree en overgeven ontstaan.

Latijnse naam: 
Armoracia rusticana

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,07 mh
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine C 120 mg
Natrium 10 mg
Kalium 200 mg
Calcium 15 mg
Fosfor 10 mg
Magnesium 40 mg
Zink 1,40 mg

Bevat ook ijzer en koper.

Literatuur:

  • Conrad A et al. In vitro study to evaluate the antibacterial activity of a combination of the haulm of nasturtium (Tropaeoli majoris herba) and of the roots of horseradish (Armoraciae rusticanae radix). Arzneimittelforschung. 2006;56(12):842-9.
  • Goos KH et al. Efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in comparison with other treatments in the daily practice/results of a prospective cohort study. Arzneimittelforschung. 2006;56(3):249-57.