Olijfolie

MMV AANRADER

Olijfolie is vergeleken met andere oliën zeer grondig wetenschappelijk onderzocht. Het bevat een waslijst aan fytonutriënten maar ook de polyfenolen zijn belangrijk. 

Olijven staan vooral bekend om hun hoeveelheid vet; 80 tot 85 procent van de caloriën komt van dit vet. De kwaliteit van het vet in olijven is bijzonder omdat het voor driekwart bestaat uit oleïnezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Deze enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn in verband gebracht met een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Recent onderzoek heeft tevens uitgewezen dat enkelvoudige onverzadigde vetzuren in olijven (en olijfolie) de bloeddruk kunnen verlagen. 

Ontstekingsremmend
Naast de werking als antioxidant hebben de polyfenolen in olijfolie ook een ontstekingsremmende werking. Olijfolie vermindert ongewenste ontstekingen door leukotriene niveaus te verlagen en de activiteit van het enzyme iNOS te verminderen. De overactiviteit van dit enzyme wordt in verband gebracht met ongewenste ontstekingsreacties.
Bij hartpatiënten zorgen de polyfenolen in olijfolie voor een verlaging van CPR (C-reactief proteïne) in de bloedspiegel. Dit is een proteïne dat laat zien dat er ongewenste ontstekingen in het lichaam gaande zijn. 
Om de olijfolie zijn werk te laten doen, is het niet nodig om grote hoeveelheden olijfolie te consumeren. Een tot twee eetlepels per dag heeft al een duidelijk ontstekingsremmende werking.

Doordat olijfolie een antioxidantele en ontstekingsremmende werking heeft, is het een natuurlijke beschermer tegen kanker. Olijven verminderen de kans op oxidatieve stress en chronische ontstekingen.

Ook zouden olijven ons DNA kunnen beschermen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat olijfolie vooral op maagkanker en dunne-darmkanker een gunstig effect kan hebben.

Onderzoeken onder bevolkingsgroepen met olijfolie in hun dagelijkse dieet hebben een veel kleinere kans op dunne-darm- en maagkanker dan andere bevolkingsgroepen. 

Darmflora
Tevens dragen de polyfenolen in olijfolie bij aan een gezonde darmflora. Ze zorgen voor een vertraagde groei van ongewenste bacteriën die bijvoorbeeld infecties in de maag en darmen kunnen veroorzaken (zoals de helicobacter pylori bacterie).
Wetenschappelijk onderzoek laat verder zien dat vooral de triterpene fytonutriënten in olijven de levenscyclus van borstkankercellen afbreken.

Tot slot zorgt olijfolie voor gezonde botten en voor gezonde hersenfuncties.

MMV advies
Het dagelijkse gebruik van olijfolie wordt sterk aanbevolen.

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Berr C, Portet F, Carriere I et al. Olive Oil and Cognition: Results from the Three-City Study. Dement Geriatr Cogn Disord. 2009 October; 28(4): 357-364. Published online 2009 October 30. doi: 10.1159/000253483. 2009.
  • Covas MI, Nyyssonen K, Poulsen HE, Kaikkonen J, Zunft HJ, Kiesewetter H, Gaddi A, de la Torre R, Mursu J, Baumler H, Nascetti S, Salonen JT, Fito M, Virtanen J, Marrugat J. EUROLIVE Study Group. The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med. 2006 Sep 5;145(5):333-41. 2006. PMID:16954359.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.