Quinoa

Quinoa is sinds 2013 een populair product in Nederland. Het wordt vaak gerekend tot de granen maar het is eigenlijk een zaad. Quinoa (wordt uitgesproken als “kienwah”) heeft een hoog gehalte aan meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het bevat alle essentiële aminozuren en is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium.
Een echt superfood, zoals het vaak genoemd wordt. Gekookte quinoa heeft een delicate, ietwat nootachtige smaak en kan ter vervanging van rijst of couscous worden gegeten.

Proteïnen
Wat quinoa onderscheidt van andere graansoorten, zoals rijst, is de grote hoeveelheid proteïne. Door de concentraties lysine en isoleucine in quinoa is het een volwaardige vervanger van andere proteïnebronnen (zoals vlees) binnen de maaltijd.
Quinoa bevat gezonde vetzuren in de vorm van oliezuur, een enkelvoudigd onverzadigd vetzuur en alpha-linoleenzuur. Deze zuren worden geassocieerd met een verminderd risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

Bloedsuikerspiegel
Quinoa is vooral onderzocht op zijn werking op proefdieren en er zijn nog weinig studies die laten zien wat het dagelijks consumeren van quinoa voor het menselijk lichaam betekend.
Dankzij onderzoeken op ratten staat nu vast dat quinoa antioxidanten bevat die oxidatieve stress tegengaan en een ontstekingsremmende werking hebben. Daarnaast zorgen de vezels in quinoa voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en verlaagt quinoa het cholesterolniveau.
De antioxidanten quercetine en kaempferol zijn goed vertegenwoordigd in quinoa. Volgens onderzoekers kan de concentratie van deze twee flavonoïden in quinoa groter zijn dan in bijvoorbeeld cranberry’s (die bekend staan om hun hoge concentratie flavonoïden).

Niet alle rassen
Quinoa leek een goede aanvulling te zijn voor mensen met een glutenallergie. Toch blijkt uit recente studies dat niet alle rassen quinoa glutenvrij zijn. Twee rassen (Ayacuchana en Pasankalla) hebben als eigenschap dat ze het immuunsysteem hetzelfde laten reageren als op gliadine, een glycoproteïne in gluten. Drie andere rassen bleven net onder de norm om glutenvrij te mogen heten.

Omdat er nog veel kruisbestuiving is in het kweken en verwerken van quinoa, kan het dus niet 100 procent glutenvrij genoemd worden. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Latijnse naam: 
Chenopodium quinoa

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,50 mg
Vitamine B2 0,20 mg
Kalium 500 mg
Calcium 47 mg
Fosfor 320 mg
Ijzer 7 mg
Magnesium 130 mg

Bevat ook koper, zink, aminozuren, proteinen en flavonoiden.

Literatuur:

  • Hirose Y, Fujita T, Ishii T et al. Antioxidative properties and flavonoid composition of Chenopodium quinoa seeds cultivated in Japan. . Food Chemistry, Volume 119, Issue 4, 15 April 2010, Pages 1300-1306. 2010.
  • Miranda M, Vega-Galvez Am Uribe E et al. Physico-chemical analysis, antioxidant capacity and vitamins of six ecotypes of c
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.