Radijs

MMV AANRADER

Radijzen behoren tot de brassicafamilie, net zoals broccoli en spruitjes. Veel mensen realiseren zich niet hoe goed radijsjes voor onze gezondheid zijn. Dat geldt niet alleen voor het knolletje van de radijs maar ook voor de bladeren. Die bevatten zelfs meer vitamine C, proteïnen en calcium dan de knol en worden ingezet bij de behandeling van nier- en huidafwijkingen, het kalmeren van de reactie op insectenbeten en het tegengaan van kanker.

Apoptose
Radijzen zitten boordevol foliumzuur, vitamine C en anthocyanen. Deze voedingsstoffen geven de radijs zijn antikankerwerking. Radijzen zouden effectief zijn bij mond-, darm-, nier- en maagkanker. Wetenschappelijk onderzoek uit India laat zien dat deze stoffen de ontwikkeling van kankercellen zodanig beïnvloeden dat apoptose (dood van de tumorcellen) optreedt.

Ontgiften
Radijsjes zouden ook bij uitstek geschikt zijn voor het ontgiften van het lichaam doordat ze de galblaas en lever stimuleren en tegelijkertijd deze organen beschermen tegen infecties. Bovendien bevatten ze zwavelhoudende chemicaliën die een teveel aan bilirubine in het bloed verwijderen. 
Radijs heeft ook een vochtafdrijvende werking waardoor het ingezet kan worden ter voorkoming en ter bestrijding van blaasonstekingen.

Antibacterieel
Radijzen bevatten net zoals andere telgen uit de brassicaefamilie glucosinolaten. Die hebben een antibacteriële werking en waarschijnlijk ook een antitumor werking. 

MMV advies
Het regelmatige gebruik van radijzen wordt sterk aanbevolen.

Latijnse naam: 
Raphanus sativus subsp. sativus

Wanneer te verkrijgen: 
maart-oktober

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine B6 0,06 mg
Vitamine B11 30 mcg
Vitamine C 27 mg
Kalium 320 mg
Calcium 30 mg
Fosfor 30 mg

Bevat ook ijzer, magnesium, koper en zink.

Literatuur:

  • Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  • Higdon JV, Delage B, Williams DE, et al. Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis. Pharmacol Res. 2007 March; 55(3): 224-236. 2007.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.