Venkel

Venkel is een veelzijdige groente die vooral in landen als Frankrijk en Italië graag gegeten wordt. Venkel is familie van peterselie, wortel, dille en koriander en ziet eruit als een witte, lichtgroene ‘knol’ met groene stengels en bijna veerachtige blaadjes. De ‘knol’, stengels, bladeren en zaden (uit de bloemen) zijn allemaal eetbaar. Venkel heeft een unieke smaak die wat weg heeft van zoethout en anijs. De knapperige structuur van venkel lijkt een beetje op die van bleekselderij.

Unieke combinatie
Venkel bevat een unieke combinatie van fytonutriënten zoals de flavonoïde rutine, quercetine en kaempferol die venkel zijn unieke antioxidantele werking geven. 
Het meest bijzondere fytonutriënt dat te vinden is in venkel, is misschien wel de essentiële olie anethol. In proefdieronderzoek laat anethol zien dat het ontstekingen kan verminderen en de aanwezigheid van kanker kan voorkomen. Anethol liet ook zien dat het de lever beschermde van proefdieren.

Buikkramp
Indiaas onderzoek laat zien dat venkelzaad een chemopreventieve werking heeft. Bij proefdieren waar huid- en maagkanker was veroorzaakt, zorgde venkelzaad ervoor dat de verspreiding en vorming van nieuwe kankercellen tegen werd gegaan.
In de fytotherapie wordt venkelzaad ingezet bij buikkramp. Venkelzaad ondersteunt het spijsverteringssysteem en helpt hierdoor lucht in de ingewanden kwijt te raken of te voorkomen. De hoge concentratie essentiële oliën zijn hiervoor verantwoordelijk. 

Vitamine C
Venkel is ook een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C helpt vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren zodat ze onze cellen niet kunnen beschadigen. De vitamine C die in venkel is te vinden, heeft ook een directe antibacteriële werking zodat het de werking van ons immuunsysteem ondersteunt.

Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat venkel het metabolisme ondersteunt, trek in eten vermindert, het energieniveau op peil houdt en een vochtafdrijvende werking heeft.

Latijnse naam: 
Foeniculum vulgare

Wanneer te verkrijgen: 
juli-november

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,20 mg
Vitamine B2 0,10 mg
Vitamine B6 0,10 mg
Vitamine B11 30 mcg
Vitamine C 5 mg
Kalium 400 mg
Calcium 65 mg
Fosfor 45 mg
Magnesium 10 mg

Bevat ook ijzer, koper en zink.

Literatuur:

  • Chainy GB, Manna SK, Chaturvedi MM, Aggarwal BB. Anethole blocks both early and late cellular responses transduced by tumor necrosis factor: effect on NF-kappaB, AP-1, JNK, MAPKK and apoptosis. Oncogene 2000 Jun 8;19(25):2943-50. 2000. PMID:12930.
  • Ruberto G, Baratta MT, Deans SG, Dorman HJ. Antioxidant and antimicrobial activity of Foeniculum vulgare and Crithmum maritimum essential oils. Planta Med 2000 Dec;66(8):687-93. 2000. PMID:12920.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.