Vlozaad

Vlozaad, ook wel psyllium genoemd, komt vooral voor in het westelijk Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika. Het plantje wordt ongeveer vijftig centimeter hoog. De zwarte zaadjes die ontstaan uit de kleine gele bloemetjes lijken een beetje op vlooien, vandaar de naam vlozaad.

Stoelgang
De zaadhuiden van deze zaadjes worden zowel vers in hun geheel, gedroogd, gehakt of gemalen tot poeder verkocht. Psyllium (de zaadhuid van vlozaad) wordt als plantaardige bulkvormer en als stimulant voor de stoelgang gebruikt. Tegelijkertijd worden psylliumvezels ook voorgeschreven bij diarree.
Als stimulant vergroten ze de hoeveelheid ontlasting waardoor de stoelgang wordt bevorderd. Het vergroten van de ontlasting wordt veroorzaakt door de water oplosbare, gelvormende vezels die het verteringssysteem kunnen ondersteunen. Deze slijmvormende vezels zorgen er bijvoorbeeld voor dat het legen van de maaginhoud naar de dunne darm langzamer verloopt waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen in de dunne darm.

Goed drinken
Ook zorgt psyllium ervoor dat meer vocht naar de darmen wordt geleid waardoor obstipatie kan worden verholpen. Het is wel belangrijk om hierbij goed te drinken. Anders kunnen de psylliumvezels juist voor obstructie zorgen in de darmen (dit kan wel de bedoeling zijn bij bijvoorbeeld diarree).

Hongerstillend
Psylliumvezels werken enigszins hongerstillend omdat de maag sneller gevuld raakt. Deze vezels nemen namelijk vijf keer hun eigen gewicht in water op. Op deze manier lijkt vlozaad dus een mooi middel om mee af te vallen maar het zorgt er ook voor dat er minder voedingsstoffen worden ingenomen omdat men geen honger meer heeft. 

Psylliumvezels hebben naast bovenstaande eigenschappen een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Ook reguleren ze de bloedsuikerspiegel. Verder worden psylliumvezels gebruikt in glutenvrije bakproducten om het brood en de cake minder kruimelig te maken, De vezels hebben een bindende werking.

Geen vervanging
Het gebruik van psylliumvezels betekent niet dat je vezelrijke voedingsmiddelen kunt laten staan. Het is geen vervanging voor voeding. 
Het is aan te raden om het toevoegen van vlozaad of psylliumvezels (geen Metamucil) aan uw dieet in overleg met uw behandelaar te doen.

Latijnse naam: 
Psyllii testa

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Ramkumar D. et al. Efficacy and safety of traditional medical therapies for chronic constipation: systematic review. In: The American journal of gastroenterology. Band 100, Nummer 4, April 2005, S. 936–971.
  • Singh B. Psyllium as therapeutic and drug delivery agent. In: International journal of pharmaceutics. Band 334, Nummer 1–2, April 2007, S. 1–14, ISSN=0378-5173, DOI=10.1016/j.ijpharm.2007.01.028.
0

Toepassing binnen NTTT

Bij kanker Bij kanker
in remissie
Preventief

Toepassing binnen het Moerman dieet

Uitleg

Rood is niet toegestaan
Blauw is toegestaan
Oranje is slechts incidenteel toegestaan
Grijs is onbekend

Als u bij een arts voor niet-toxische tumortherapie (NTTT) onder behandeling bent, zal hij of zij u een dieet adviseren dat rekening houdt met nieuwe inzichten. Op onderdelen wijkt dit dieet af van het Moermandieet.