Voor alle zekerheid 10.000 stappen

Stappen tellen is in. Dankzij de elektronische stappenteller is het een fluitje van een cent. Maar heeft het zin? En hoeveel stappen per dag moeten we minimaal maken? 10.000, zoals vaak beweerd?

Amerikaanse onderzoekers gingen het verband na tussen het aantal stappen per dag en de sterfte. Gedurende zeven jaar werd bij 16.741 vrouwen behalve hun stappen geteld het overlijden geregistreerd. Jaarlijks moesten deze vrouwen ook vragenlijsten invullen over eet- en leefgewoonten.

‘Bij 4.400 stappen al een gunstig effect’ 

Bij vrouwen die gemiddeld 7.500 stappen per dag behaalden, lag de vroegtijdige sterfte 42 procent lager dan bij vrouwen die gemiddeld 2.700 stappen per dag aflegden. Opmerkelijk is dat het risico om te overlijden tijdens de opvolgperiode reeds verminderde bij gemiddeld 4.400 stappen per dag.

De onderzoekers besluiten dat ongeveer 4.400 stappen per dag al een gunstig effect opleveren. Voor een maximaal effect zijn 7.500 stappen per dag wenselijk. Deze studie plaatst daarom een vraagteken achter de norm van 10.000 stappen per dag.

Minder gezond dus minder bewegen?

Geen speld tussen te krijgen, zo lijkt het. Maar weblog gezondheidenwetenschap.be plaatst toch een paar stevige kanttekeningen bij de conclusies van de onderzoekers. Zo is het opmerkelijk dat de deelnemers die het minst bewogen over het algemeen een hoger lichaamsgewicht hadden, meer rookten, vaker een hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte hadden, meer hartziekten hadden en meer kankers.

Dit zijn natuurlijk allemaal factoren die de sterfte eveneens kunnen beïnvloeden. “Het valt dus niet uit te sluiten dat deze mensen minder bewogen juist omdat ze minder gezond waren.” Al met al kunnen we op basis van deze studie niet concluderen dat 10.000 stappen overbodig zijn.

Beeld: tweakers.net

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug