Wietolie deed bij Dagmar wonderen

Het verhaal is te bijzonder om onvermeld te laten. De dagen van Dagmar van der Meiren leken geteld totdat ze haar toevlucht nam tot cannabis.

Aan het nieuwsblad Contact dat in de regio Zutphen verschijnt, vertelt Dagmar: “De scan toonde drie tumoren in mijn hersenen, die via dunne vertakkingen met elkaar verbonden waren. Glioblastoom, 4de graad, dat wil zeggen: heel kwaadaardig. Ik zag, als van een afstandje, dat de arts en mijn man erg ontdaan waren tijdens het brengen van dit nieuws, maar voor mij was de mededeling zo bizar dat ik het niet kon begrijpen. Ik voelde me niet ziek. Ik ben op internet gaan zoeken naar de term glioblastoom 4de graad, daaruit bleek dat ik kon rekenen op een levensverwachting van elf tot veertien maanden. Al snel echter verloor ik energie, concentreren ging moeilijker, het denken werd trager en door de toenemende druk in mijn hoofd moest ik overgeven.”

Zelfs haar persoonlijkheid kon veranderen

De volgende controlescan bevestigde dat de situatie behoorlijk verslechterd was. “We kunnen je opereren”, zei de arts, “maar houdt er rekening mee, dat je door de operatie afasie kunt krijgen (dat je niet meer kunt zeggen wat je bedoelt), of dat jouw persoonlijkheid verandert, of dat je uit de operatie komt als een plant.”

De operatie verliep goed. Alle tumorweefsel was weggehaald  en er was geen direct waarneembare extra schade. Ze moest nu gaan vechten en haar zaken regelen, zei de neurochirurg. Aan haar conditie werken, gezond eten en mediteren deed ze al, “maar ik deed nóg meer mijn best me te ontspannen en ik heb heel veel gebeden.” Tegelijkertijd zag ze een eventueel overlijden ook onder ogen gezien en ze regelde de nodige zaken.”

Traject van bestralingen en chemo

“Na de operatie ben ik direct begonnen met het Stupp schema. De standaardbehandeling die wordt toegepast bij glioblastoom. Een traject van bestralingen en chemotherapie. De bestralingen beschadigden ook het gezonde hersenweefsel, waardoor ik haast niet meer kon praten, mijn coördinatie zo slecht werd dat ik niet meer kon koken of fietsen en ook mijn concentratie erg verslechterde. Bij de eerste controlescan na de operatie en het begin van de Stupp behandeling, zagen mijn man en ik dat er alweer tumorweefsel te zien was. De oncoloog zei echter dat hij de scan niet kon interpreteren en misschien de volgende keer ook niet. Dat maakte ons heel wantrouwend en gaf geen hoop.”

Een vriendin van haar man hoorde dat ze ernstig ziek was en gaf een flesje RSO-wietolie tegen de bijwerkingen van de reguliere behandelingen. DeRick Simpson-olie (RSO), wietolie met een hoog THC-gehalte, is illegaal en dus niet op recept of in de winkel te krijgen.

Dagmar: “Ik voelde aversie tegen cannabis omdat ik er niet in geloofde, maar toen de hersenscan liet zien dat de reguliere behandelingen mij niet zouden genezen, was het mijn enige kans en die heb ik gegrepen.”

‘Ik was er knetter stoned van’

Ze zegt: “Vanaf één gram per dag is het genezend. Eén gram is zestig druppels olie. Binnen een maand heb ik de dosering naar zestig druppels per dag opgevoerd. Ik was er knetter stoned van. Kon niet meer fietsen. Maar ik wende eraan, waardoor dergelijke bijwerkingen binnen een paar weken verdwenen. Ik sliep veel beter, voelde me rustiger, minder angstig én bij de volgende scan was het tumorweefsel verdwenen tot een formaat waarbij er alleen nog maar een aankleuring te zien was. Dat resultaat gaf me een enorme boost. Ik durfde de chemotherapie niet weg te laten, dus ik nam de cannabis in combinatie met de reguliere behandeling. Ik had mijn oncoloog eerlijk verteld waar ik mee bezig was. Hij deed er lacherig over en zei: ‘Ik ga het je niet voorschrijven. Waar ga je het dan vandaan halen? In de coffeeshop soms? Het helpt toch niet bij jouw soort kanker.’ Doordat de hersenscan wél een verbetering liet zien durfde ik tegen het advies van de specialisten in te handelen. Ik heb drie kuren van in totaal 180 gram wietolie genomen, volgens het schema van Rick Simpson.”

Geen enkele kankercel meer te zien

Vanaf januari 2017, een krap jaar na de ontdekking van de kanker, was er geen enkele kankercel meer te zien op de scans. Ieder half jaar krijgt Dagmar controlescans en tot nog toe (juli 2019) is de ziekte niet teruggekeerd. Ze is niet eens meer zenuwachtig voor die scans, want ze voelt dat het steeds beter met haar gaat.

“De cannabis heeft niet alleen de kanker doen verdwijnen maar ook de schade die de bestralingen in mijn hersenen hebben aangericht genezen. Ik heb al mijn vermogens teruggekregen, ook mijn taalvaardigheid is er weer.”
Van de cannabis is ze moeiteloos van de ene op de andere dag van 1 gram per dag teruggegaan naar 1 gram per maand. Want: “Ik durf mijn lichaam weer te vertrouwen.”

Beeld: Lotte de Jong

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug