Zit jij al aan je suikertax?

Kinderen in de leeftijdsgroep van vier tot acht jaar zitten rond deze tijd –half juli- aan hun suikertax. Voor kinderen tussen negen en dertien valt dat tijstip niet veel later, 26 juli.

Kinderen krijgen over het hele jaar genomen bijna twee keer zoveel suiker binnen als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als maximum aanhoudt. Daarom valt voor hen de ‘suikermax-dag’ rond deze tijd. Als zij niet over hun maximum per jaar heen willen, zouden ze vanaf nu tot eind van het jaar geen suiker meer moeten gebruiken.

Volwassenen voor zichzelf kritischer

Wie denkt dat kinderen tussen een en drie door hun ouders worden ontzien, heeft het mis. Zij krijgen weliswaar minder suiker in hun lijf dan oudere kinderen maar hun suikermax-dag valt niettemin al op tien augustus. 

De ouders van de genoemde kinderen zijn voor zichzelf kritischer. Volwassenen tussen 31 en 50 jaar hebben pas op 3 november hun taks bereikt. Daarbij moet worden bedacht dat het gemiddelden zijn. 

Dat het verstand komt met de jaren, bevestigen de gegevens voor senioren. Voor de categorie tussen 51 en 70 jaar valt de suikermax-dag op 23 december, de ouderen tussen de 71 en 79 jaar komen niet eens aan het maximum aantal suikers.

De suikermax-dag is in het leven geroepen door voedselwaakhond foodwatch om mensen bewust te maken van de overmatige suikerinname. De cijfers zijn afkomstig van het RIVM

Suiker is gif

Vooral door het nuttigen van frisdranken en sap (32 procent), suiker en snoepgoed (25 procent), koek en gebak (17 procent) en zuivel (12 procent) krijgen mensen een overvloed aan vrije suikers binnen. Te veel suikers binnenkrijgen kan leiden tot diabetes, hartziekten en overgewicht. Diabetes en overgewicht zijn risicofactoren voor kanker.

In het Moermandieet zijn vrije suikers taboe. Ook onder endocrinologen (hormoonexperts) is een stroming die niets moet hebben van suiker. De bekendste van hen is de vooraanstaande Amerikaan Robert Lustig. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de invloed van suiker op kinderen. Suiker is gif, is zijn conclusie.

Beeld: voedingscentrum.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug