2017 – Uitzicht 7

3.50

Categorie:

Beschrijving

Uit de inhoud:

Ondanks dat ze haar hele leven al bewust at, werd politieagente Marga Westra (47) op haar 38ste geveld door de chronische darmziekte colitis ulcerosa. Haar dikke darm is verwijderd, maar sinds drie jaar heeft ze geen stoma meer nodig. “Mede dankzij mijn gezonde leefstijl, heb ik mijn leven terug.”

De boterberg smelt in rap tempo. De botervoorraad in Europese private opslag daalde van honderd miljoen kilo een jaar geleden, naar 200.000 kilo nu. Rara hoe kan dat? Arjan van Groningen doet de achtergronden uit de doeken.

Het aantal gevallen van kinderkanker stijgt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw jaarlijks met 1 procent. Een oorzaak die bij onderzoekers steeds meer aandacht krijgt, is blootstelling van de foetus aan kankerverwekkende stoffen, zegt kankeronderzoeker dr. Hans Stoop.

Als je kind kanker krijgt, verandert je leven radicaal, vooral emotioneel. Naast verdriet en angst, steken twijfels en onzekerheid de kop op. Een interview met Anja van Onna, gezondheidspsycholoog bij het Ingeborg Douwes Centrum.

Anneke Jansen (66) rent niet voor elk wissewasje naar de huisarts en slikt niet klakkeloos medicijnen. “Als de dokter iets voor wil schrijven zonder te weten wat er mis is, gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen.”

De column van Gerda Schapers: “Opeens wist ik weer wat het was patiënt te zijn.”

De verse, aromatische zomerkruiden zijn op hun retour. Met koriander(korrels) houd je het zomergevoel nog even vast, zegt kruidenexpert Marry Foelkel.

Gert Schuitemaker: “Veel Nederlanders hebben voedingstekorten, tekorten aan vitamines en mineralen. Dat is ook een goede reden om voeding, ook al is die nog zo gezond, dagelijks met een voedingssupplement aan te vullen. Maar dit gaat de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum, voedingswetenschappers en artsen veel te ver.”