Beschrijving
Uit de inhoud:
- Interview – Nadat ze in korte tijd twee keer geconfronteerd wordt met de diagnose longkanker kiest Lillian Schönhage (53) voor het Moermandieet. Ze ondergaat een operatie en een nieuwe methode van radiotherapie, maar weigert chemo. ‘Als je de regie houdt en duidelijk je grenzen aangeeft, haal je veel meer uit je behandeling.’
- Rubriek In de media (over oliën en vetten) – “In eigen keuken stelde uw onderzoekende recensent respectievelijk 160 en 180 graden Celsius vast en meent: 3 – 0 voor het rauwkostige, gefermenteerde, zachtjes gestoofde, koudgeperste en volvette Moermandieet!”
- Hans Stoop – ‘Het zit bij ons in de genen’, hoor je vaak zeggen bij ziekten die de ene familie vaker lijken te treffen dan de andere. Genetische belasting is bij kanker echter ‘maar’ in gemiddeld 5 procent van de gevallen de oorzaak. In de rest van de gevallen is van erfelijke aanleg geen sprake.
- Lijf & Leden – Ineke van der Gragt (65) wil als kookdocent de Moermanvisie wijder verbreiden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat gezond leven veel ellende voor- komt.’ Zelf hoopt ze tot op hoge leeftijd fit te blijven. En mocht ze toch ziek worden, dan vertrouwt ze op een natuurlijke oplossing.
- Marlie’s kookboekenhoek: Fit en gezond met plantaardige eiwitten; Intermittent Fasting
- Voor onze gezondheid zijn we sterk afhankelijk van wat ons eten direct of indirect ‘te eten kreeg’. Hoe groter de diversiteit aan micro-organismen, des te groter het effect op onze gezondheid, aldus natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga (56). Zij houdt hier een lezing over op de MMVledendag op 19 oktober.
- Van de vereniging – Samen bouwen aan een keuzehulp
- Marry Foelkel – Druif: ‘s werelds oudste cultuurplant
- Gert Schuitemaker overhet ketogeen dieet
- Uit de spreekkamer: Kapotte mondhoek/voedingswaarde en bodemkwaliteit/hooilkoorts.