België betwijfelt of melk wel zo gezond is

In tegensteling tot Nederland betwijfelt België of we wel elke dag melk moeten drinken. Er is gezocht naar gunstige effecten van melk op onze gezondheid maar er is weinig bewijs gevonden.

Net als in ons land kent België een soort Schijf van Vijf, die de Actieve Voedingsdriehoek wordt genoemd. Ze wordt door verschillende publieke overheden ondersteund en gepromoot. Melk en zuivelproducten zijn in deze voedingsdriehoek opgenomen als een belangrijke groep die globaal kan bijdragen tot een gezonde evenwichtige voeding.

Ondubbelzinnig

De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft voor dit advies naar bewijs gezocht maar heeft het niet kunnen vinden. Daarom pleit de HGR voor meer onderzoek én ondubbelzinnige boodschappen voor het grote publiek.

Volgens de Hoge Gezondheidsraad worden in de wetenschappelijke literatuur verschillende mechanismen van melk en zuivel beschreven als respectievelijk bevorderend of beschermend tegen kanker. De studies spreken elkaar echter tegen en daarom is er geen reden om melk en zuivel vanuit oogpunt van volksgezondheid te promoten.

In Nederland gebeurt dat wel. In de “nieuwe richtlijnen goede voeding” raadt de Nederlandse Gezondheidsraad aan “enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt” te nemen. 

Brede lading

De Belgische gezondheidsraad wijst erop dat de voedingsmiddelengroep melk en zuivelproducten een vlag is die een zeer brede lading dekt, met een veelheid aan producten (yoghurt, kaas, boter, room, melkproducten enz.). Deze groep is zo divers dat ze niet als één enkele bron van voedingstoffen is te beschouwen. Dat wordt bevestigd door de Voedingsmiddelenlijst van MMV. Magere melk komt in het Moermandieet niet voor, (jonge) kaas daarentegen wel. Volle melk ook maar alleen om in te koken.

Plantaardig

Ook pleit de HGR voor meer onderzoek naar de relatie tussen melk en zuivelproducten en belangrijke chronische aandoeningen, zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose. De Belgische gezondheidsraad wil aankoersen op een voedingspatroon dat rijker is aan plantaardige producten ter vervanging van producten van dierlijke oorsprong. Dat komt overeen met het standpunt van de Nederlandse Gezondheidsraad.

Beeld: i100.independent.co.uk

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug