Bij juiste voeding heelt lichaam zichzelf

Merel von Carlsberg (r) en Tessa Moorman waren maandagavond te gast bij Late Night met presentator Humberto Tan.

Een lichaam zonder acne, eczeem, lachjes, buikpijn of wat voor ongemak ook, kan dat?. ”Als je je lichaam maar de middelen geeft die het nodig heeft, dan heelt het zichzelf.”

Typisch een uitspraak van Merel von Carlsberg en Tessa Moorman (!) van The Green Happiness. Ze zijn allebei 26 en diëtist met een orthomoleculaire achtergrond. Sinds twee jaar delen ze hun kennis over gezonde voeding via de sociale media en een viertal boeken.

Ongeëvenaard

Hun successen zijn ongeëvenaard en zeggen iets over de stormachtige groei van het aantal bewuste eters. De boeken van Von Carslberg verschenen in oplages van 50.000 en op de sociale media hebben ze inmiddels ruim 200.000 volgers. Ze runnen  een kantoor met zestien mensen om de toevloed in goede banen te leiden. De belangstelling blijft almaar groeien.

Het merendeel van hun volgers is vrouw, tussen de 18 en 35, met meer dan gemiddelde kennis van voeding. “Nu komen er steeds meer vrouwen tussen de 40 en 60 bij. De moeders van onze volgers gaan ook meedoen”, zeggen Merel en Tessa. NRC interviewde het duo.

Geen zuivel

Wat eet je als je de adviezen van deze dames opvolgt? Geen zuivel want dat verzuurt het lichaam, geen eieren, geen gluten, liever geen vlees en ook geen vis want daar zit zoveel troep in dat vissen vaak zelf tumoren hebben. Soja is eveneens uit den boze want  dat verstoort de hormoonhuishouding.

Noten, avocado’s en olijfolie bevelen ze warm aan maar niet alles tegelijk want dan stop je jezelf vol met vet, de vertering vertraagt en de glucose bereikt je cellen niet. Het is óf óf.

Groenten

Van groente eten we wat Merel en Tessa betreft niet gauw teveel. In ieder geval vier ons per dag en het liefst rauw. Dat is twee keer zoveel als het Voedingscentrum aanbeveelt en daar hebben mensen al zoveel moeite mee. Reden waarom Tessa een Merel groenten verwerken in smoothies en juices.

Tegen koolhydraten hebben ze minder bezwaren dan de gemiddelde dieetgoeroe. Belangrijk is vooral de combinatie. Rijst met groenten is geen probleem maar rijst met een eiwitrijk product wel want dat kunnen de darmen minder goed verteren.

Honderden jaren

Wie denkt dat het allemaal nieuwlichterij is, vergist zich volgens het duo. De kennis die ze verspreiden, bestaat al honderden jaren. Het is alleen in de vergetelheid geraakt.

Zelf deden ze veel van hun kennis op tijdens een hbo-opleiding diëtetiek. Dat was in hun tijd geen populaire studie. Merel: “Nu wordt er voor geloot.“

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug