Braad, rooster of bak ze niet te bruin

Goudgeel of lichter. Die kleur moet je aanhouden bij het bakken, roosteren of braden van zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, wortel groenten en brood.

Zo luidt het advies van de Britse voedselwaakhond Food Standards Agency (FSA) als onderdeel van de campagne Go for Gold (ga voor goud). Bij het bakken, roosteren of braden kan de kankerverwekkende stof acrylamide ontstaan. Door het bak- of braadproces tijdig te stoppen, is de kans op acrylamide gering.

Het is nog maart 15 jaar bekend dat zich acrylamide kan vormen wanneer zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen en brood, gedurende lange perioden aan hoge temperaturen worden blootgesteld.

Pastinaak

De FSA werkt bij de campagne samen met de winnaar van een gouden Olympische medaille en moeder van vier kinderen, Denise Lewis. Het advies luidt

  • streef naar een goudgele kleur of lichter
  • controleer de verpakking en volg de instructies zorgvuldig bij het frituren of in de oven verwarmen van verpakte voedingsmiddelen zoals chips, gebakken aardappelen en pastinaak
  • eet gevarieerd en evenwichtig
  • doe rauwe aardappelen niet in de koelkast – als u van plan om te roosteren of bakken. Het opslaan van rauwe aardappelen in de koelkast kan het algehele acrylamidegehalte verhogen. Rauwe aardappelen worden idealiter opgeslagen in een donkere, koele plaats bij temperaturen boven de 6 ° C.

Zoekresultaten

In een reactie op haar betrokkenheid bij de ‘Go for Gold’ campagne, zegt Denise Lewis: “Als moeder is het welzijn van mijn gezin mijn hoogste prioriteit, in het bijzonder als het gaat om de maaltijden die ik voor hen bereid.”

Hier de zoekresultaten van “acrylamide” op mmv.nl.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug