• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 1
Uitzicht 4 2025 Afwijken van het protocol 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Braad, rooster of bak ze niet te bruin

Braad, rooster of bak ze niet te bruin

Braad, rooster of bak ze niet te bruin 3
17 mei 2019

Goudgeel of lichter. Die kleur moet je aanhouden bij het bakken, roosteren of braden van zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, wortel groenten en brood.

Zo luidt het advies van de Britse voedselwaakhond Food Standards Agency (FSA) als onderdeel van de campagne Go for Gold (ga voor goud). Bij het bakken, roosteren of braden kan de kankerverwekkende stof acrylamide ontstaan. Door het bak- of braadproces tijdig te stoppen, is de kans op acrylamide gering.

Het is nog maart 15 jaar bekend dat zich acrylamide kan vormen wanneer zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen en brood, gedurende lange perioden aan hoge temperaturen worden blootgesteld.

Pastinaak

De FSA werkt bij de campagne samen met de winnaar van een gouden Olympische medaille en moeder van vier kinderen, Denise Lewis. Het advies luidt

  • streef naar een goudgele kleur of lichter
  • controleer de verpakking en volg de instructies zorgvuldig bij het frituren of in de oven verwarmen van verpakte voedingsmiddelen zoals chips, gebakken aardappelen en pastinaak
  • eet gevarieerd en evenwichtig
  • doe rauwe aardappelen niet in de koelkast – als u van plan om te roosteren of bakken. Het opslaan van rauwe aardappelen in de koelkast kan het algehele acrylamidegehalte verhogen. Rauwe aardappelen worden idealiter opgeslagen in een donkere, koele plaats bij temperaturen boven de 6 ° C.

Zoekresultaten

In een reactie op haar betrokkenheid bij de ‘Go for Gold’ campagne, zegt Denise Lewis: “Als moeder is het welzijn van mijn gezin mijn hoogste prioriteit, in het bijzonder als het gaat om de maaltijden die ik voor hen bereid.”

Hier de zoekresultaten van “acrylamide” op mmv.nl.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Goudsbloem: razendsnelle wondhersteller 4

Goudsbloem: razendsnelle wondhersteller

Combinatie ontstekingsremmende voeding en beweging versterkt anti-kankereffect 5

Combinatie ontstekingsremmende voeding en beweging versterkt anti-kankereffect

MMV op natuurmarkt in Bergeijk op 29 juni 6

MMV op natuurmarkt in Bergeijk op 29 juni

Advertenties

Lamberts Health Benefits 7
Tradeline 8
Vitortho

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok