Extra gezonde jaren voor wie gezond leeft en eet

Vrouwen met gezonde eet- en leefgewoonten kunnen gemiddeld rekenen op elf gezonde levensjaren extra. Bij mannen ligt dat op acht jaren. Dat mensen die gezond eten en leven, ouder worden dan andere leeftijdgenoten is op zich al prachtig maar dat ze in die laatste periode van hun leven niet gekweld worden door allerhande kwalen, is helemaal bijzonder. Met name bedreigende aandoeningen behoren juist in die fase tot het vaste patroon.

Het zijn de resultaten van een zeer omvangrijk onderzoek. Het betreft een studie1 op meer dan 110.000 mensen die aantoont dat gezonde eet- en leefgewoonten het ziektevrije leven tot elf jaar kan verlengen. Dat de studie is gepubliceerd in de toonaangevende British Medical Journal zegt iets over de betrouwbaarheid.

Vrij van chronische aandoeningen

Internationale onderzoekers omschreven de levenskwaliteit als het aantal jaren dat een deelnemers vrij is van chronische aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en kanker. 

De onderzoekers deelden het begrip “gezonde- eet en leefgewoonten” op in de volgende categorieën: 

  • nooit roken;
  • een Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2;
  • 30 minuten fysieke activiteit per dag; 
  • een matige alcoholconsumptie;
    • Dit komt neer op één glas per dag voor vrouwen, twee glazen per dag voor mannen.
  • een voedingsscore boven de 40 punten;
    • Deze score bepaalden de onderzoekers aan de hand van de Healthy Eating Score. Dat is een systeem dat punten toekent aan de hand van hoeveel fruit, groenten, melkproducten, verzadigde vetzuren en zout iemand dagelijks gebruikt. 

Per onderdeel waar ze aan voldeden, kregen de deelnemers een punt. De score voor eet- en leefgewoonten kon dus variëren van nul (zeer ongezond) tot vijf (zeer gezond). 

Over periode van 28 tot 34 jaar

In totaal volgden de onderzoekers 73.196 verpleegsters gedurende 34 jaar op, alsook 38.366 mannen werkzaam in de gezondheidszorg gedurende 28 jaar. Tijdens de opvolging registreerden ze de gevallen van diabetes, hartziekten en kanker. 

Vrouwen die vier of vijf punten haalden, hadden gemiddeld op 50-jarige leeftijd een ziektevrije levensverwachting van 34,4 jaar. Bij vrouwen met een score van nul was dit 23,7; een verschil van 10,7 gezonde jaren. Mannen die vier of vijf haalden, hadden gemiddeld op 50-jarige leeftijd een ziektevrije levensverwachting van 31,1 jaar. Bij mannen met een score van nul was dit 23,5; een verschil van 7,6 gezonde jaren. Voor beide geslachten kwam de winst in levensjaren door een daling van het voorkomen van diabetes, hartziekten en kanker. 

Resultaten vrij geloofwaardig

Het gaat om een waarnemende studie. Daarmee kan je geen oorzaak-gevolgverband aantonen. Desondanks zijn de waargenomen resultaten vrij geloofwaardig, concludeert Eos Wetenschap. Mensen die niet roken, een gezond gewicht hebben, regelmatig bewegen, matig alcohol drinken en gezond eten leven niet alleen langer, maar ze leven ook langer gezond. 

Opmerkelijk aan deze studie is dat de onderzoekers keken naar de totale eet- en leefgewoonten van de deelnemers; dit noemen we een hollistische aanpak. Dit in tegenstelling tot de reductionistische aanpak, waarbij onderzoekers alleen naar één voedingsmiddel of voedingsgroep kijken. In het algemeen kunnen gezonde- eet en leefgewoonten beschermen tegen chronische ziekten. Er zijn weinig tot geen voedingsmiddelen die dit alleen kunnen. 

Afbeelding: eperholt.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug