Kies ei voor vlees

Weer een onderzoek dat het ei vrijpleit. Canadese onderzoekers spitten drie bevolkingsonderzoeken uit en concludeerden dat de consumptie van zeven eieren per week geen effect had op cholesterol, hart- en vaatziekten of sterfte. Is het tijd voor actieve eierpromotie? Want de vleesconsumptie wil maar niet dalen.

Nog altijd adviseert het Voedingscentrum niet meer dan twee tot drie eieren per week. Dit vanwege het cholesterol, ‘wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt’. Interessant in dit verband is dat twee van de bevolkingsonderzoeken waar de Canadezen hun conclusies op baseren, gedaan zijn onder in totaal 30.000 patiënten met hart- en vaatziekten. De andere 146.000 personen komen uit de PURE-studie (Prospective Urban Rural Epidemiology) verdeeld over 21 landen. Het verschil met sommige oudere studies komt, volgens de auteurs, doordat deze zich beperken tot rijke landen.

Eiwittransitie

Voor een beter milieu en ‘om de ziektelast van chronische aandoeningen te verminderen, is een duurzamer voedingspatroon noodzakelijk’, stelt het RIVM bij de recente publicatie over de consumptie van vlees in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doelt daarbij vooral op een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten. Uit de publicatie blijkt echter dat eieren ook voor wat het milieu betreft een prima vleesvervanger zijn.

Zo kost de productie van een kilo ei even veel CO2 als vleesvervangers en noten (4 kilo) en een kilo meer dan de categorieën zuivel, peulvruchten en aardappelen. Met de productie van vis, kaas en vlees is een C0-2-uitstoot gemoeid van respectievelijk 8, 10 en 20 kilo.

Volgens het RIVM eten Nederlanders ruim meer eiwitten dan nodig is. Het aandeel dierlijke eiwitten is daarin ongeveer tweederde. En daar weer van komt de helft van vlees. Eieren zijn slechts goed voor twee procent van de Nederlandse eiwitinname; minder nog dan van groenten (3%). Mannen eten meer vlees dan vrouwen en hoogopgeleiden minder dan laagopgeleiden. Slechts een kleine vier procent van de bevolking eet nagenoeg nooit vlees.

Beeld: Wikifit.de

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug