'Kokosolie puur vergif'

Kokosolie superfood? Vergeet het maar. zegt  epidemioloog Karin Michels, werkzaam aan de Universiteit van Freiburg en hoogleraar op de vermaarde universiteit van Harvard. Puur vergif, noemt ze het.

Hippe foodbloggers zijn woedend. Ze zweren bij die kokosolie. Dat zou supergezond zijn. Maar ze hadden beter kunnen weten.  Zo adviseert het Nederlandse Voedingscentrum om vanwege de grote hoeveelheid verzadigde vetten alleen nog bij uitzondering kokosolie te nuttigen. Ook binnen het Moermandieet wordt het ontraden.

‘Kokosolie nog slechter dan reuzel’

Karin Michels is zeer resoluut in haar afwijzing. Ze zegt niet alleen dat je kokosolie moet vermijden. “Kokosolie is puur vergif”, zegt ze, “en het is een van de slechtste dingen die je kunt eten.”

Ze wijst erop dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor significante gezondheidsvoordelen bij het gebruik van kokosolie. En volgens Michels is kokosolie nog ongezonder dan reuzel, ook wel varkensvet genoemd, omdat er bijna alleen maar verzadigde vetten in zitten. Die verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Michels hield een lezing over het onderwerp die in korte tijd al bijna een miljoen keer is bekeken. Ze is niet de enige die waarschuwt voor kokosolie. De bekende Londense voedingsdeskundige Lily Soutter legt uit aan The Independent: “Sinds kort is iedereen gek op kokosolie. De gezondheidsclaims zijn eindeloos: van een sterker immuunsysteem tot geneesmiddel voor Alzheimer. Maar we moeten niet vergeten dat kokosolie hoofdzakelijk uit verzadigd vet bestaat. Als je het gebruikt naast andere vette producten krijg je al snel veel te veel ongezonde vetten binnen.”

Ze denkt echter dat gematigd gebruik weinig kwaad kan. Net als heel af en toe chips of taart. Je gaat er niet aan dood maar gezond is het niet.

Wat dan? De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat vetten als olijfolie of koolzaadolie een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet.

Beeld: nl.wikinews.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug