Maretak: parasiet met antikankerwerking

Mijn eerste injectie met maretak dateert ruim vier jaar geleden. Ik zat toen midden in een chemobehandeling met heftige bijwerkingen. Een totaal gebrek aan energie en akelig veel last van maag en darmen. Ik voelde sterke behoefte aan natuurlijke ondersteuning. Maretak bood uitkomst.

De eerste keer dat ik over maretak hoorde, was tijdens een college van een antroposofisch huisarts op de opleiding voor natuurvoedingskundige. Uit mijn aantekeningen lees ik: ‘Dit middel kan ingezet worden naast de reguliere kankerbehandelingen. Het kan je helpen beter door de bestralingen en chemobehandeling heen te komen. Het maakt je hier beter tegen bestand.’

Maretak is anders is dan andere planten. Zo wortelt deze niet in de aarde maar hoog in een boom. Als parasiet zuigt maretak via zijn wortels de levenssappen van de boom op. In de regel parasiteert maretak vaak op zieke bomen. Er zijn meer zaken die maretak anders doet dan alle andere planten. Zo ontkiemt het zaad in het licht, terwijl bij andere planten het zaad bij voorkeur in het donker onder de grond ontkiemt. Bij maretak zijn de vruchten rijp in de winter, terwijl bij andere planten de vruchten juist in de zomer of nazomer rijpen. Ook bijzonder is dat maretak heel langzaam groeit. Het duurt maar liefst vier jaar totdat zich een perfect bolvormige struik heeft gevormd. Dit komt doordat de groeischeuten alle richtingen opgroeien.

Het leven en groeiwijze van maretak lijkt op de manier waarop een tumor zich in het lichaam ontwikkelt. Net als maretak leidt een kankercel z’n eigen leven en trekt het zich niets aan van de gewone celdeling. Maretak kan een enorme hulp zijn bij het herstel van kanker. Uit mijn aantekeningen: ‘Het stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Een boost voor het immuunsysteem.’ Ook bevat maretak bioactieve stoffen, de viscotozinen en de lectinen, die de afbraak van kankercellen bevorderen.

Het bijzondere bij een behandeling met maretak is dat direct zichtbaar is of je immuunsysteem erop reageert. Bijwerkingen zijn in dit geval een goed teken! Jarenlang hield ik een dagboekje bij waarin ik mijn lichaamstemperatuur bijhield en of ik pijn, jeuk, roodheid en een harde schijf voelde vlakbij de prikplek net onder de navel. Dankzij deze registratie weet ik dat ik met maretak de chemobehandeling beter aankon. De jarenlange behandelingen leverden me een iets hogere lichaamstemperatuur, meer energie en een veel betere weerstand tegen griep en verkoudheid op. Mentaal had het ook effect. Ik voelde me steviger en meer zelfverzekerd.  

De eerste injectie vormde het startpunt van een jarenlang behandeltraject. Twee jaar lang om de dag een injectie die mijn partner Albert me liefdevol gaf. Na een fase met hoge doseringen bouwde ik de dosis – in overleg met een antroposofisch huisarts – af. Eerst met tussenpozen van een maand, daarna twee maanden en nu een half jaar. Onlangs was het tijd voor een maand lang maretakinjecties en ik verheugde me erop. Het geeft me het goede gevoel dat mijn lichaam er weer een half jaar tegen kan!

Marjan vertelt graag over haar ervaringen met maretak. Neem hier contact met haar op.

Marjan Smorenburg is beschikbaar voor voedingsadvies en kookles bij en na kanker. Zij schrijft maandelijks een column voor MMV.  Vanwege Corona werkt ze op dit moment uitsluitend online. Klik hier voor meer informatie. Of meld je hier aan voor haar wekelijkse inspiratiemail ‘Heel met voeding na en bij kanker’.

<< Terug