• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 6 2025 Lyme en eiwitkwaliteit 1
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Leefstijl / Gezond dieet halveert de kans op Covid

Gezond dieet halveert de kans op Covid

Gezond dieet halveert de kans op Covid 3
18 september 2021

Mensen die zich gezond, hoofdzakelijk plantaardig voedden, hadden een lager risico op Covid-19 en een nog veel lager risico op een ernstig beloop. Dat blijkt uit gegevens van meer dan een half miljoen smartphonegebruikers. ‘Onze bevindingen betekenen een oproep aan overheden en belanghebbenden om gezond voedsel en welzijn met doeltreffend beleid voorrang te geven.’

Zegt Jordi Merino op de website van het Massachusetts General Hospital. Merino is eerste auteur van een artikel dat vorige week verscheen in vakblad Gut, over de relatie tussen (on)gezonde voeding en het beloop van Covid-19.

Inmiddels is het algemeen geaccepteerd dat metabool syndroom, obesitas en zogeheten comorbiditeiten, zoals diabetes type 2, het risico op complicaties ernstige verhogen. In die zin was ook de relatie met gezonde voeding helder: een ongezond voedingspatroon is tenslotte de beste voorspeller voor metabool syndroom, overgewicht en comorbititeiten. Bevolkingsonderzoek naar de eventuele invloed van de voedselkwaliteit als onafhankelijke factor ontbreekt.

Daar bracht een internationaal team van onderzoekers op innovatieve wijze verandering in. Onder leiding van Harvard Medical School en de VS en Kings College in Groot-Brittannië analyseerden zij de gegevens van 593duizend Amerikanen en Britten die met via hun smartphone deelnamen aan de COVID-19 Symptom Study. In de kader daarvan antwoordden zij vragen over hun voedingsgewoonten. De kwaliteit van hun dieet werd ingedeeld met gebruikt van een score die de nadruk legt op gezonde plantaardige voeding zoals groenten en fruit.

Tussen eind maart en begin december 2020 raakten 32duizend deelnemers besmet met het nieuwe coronavirus. Het kwart deelnemers met de hoogste score had een negen procent lager risico zich te besmetten dan het kwart met de laagste score. Eenmaal besmet, hadden de gezondste eters 41 procent minder kans op een ernstig beloop ten opzichte van de ongezondste eters.

Sociaaleconomische status

Deze bevindingen bleven overeind na een serie statistische correcties voor ander gedrag dat gezondheid beïnvloedt en voor lokale besmettingscijfers. Ook sociaal-economische factoren werden apart beoordeeld. Zaken als woonomgeving, opleiding en inkomen hebben hun eigen invloed op de gezondheid. Het bleek dat een combinatie van lage sociale status en ongezonde voeding tot duidelijk slechte corona-uitkomsten leidde de risico’s van de twee aparte factoren bij elkaar opgeteld.

Merino: Onze modellen schatten dat bijna een derde van alle Covid-19 gevallen voorkomen was als één van de twee factoren – dieet of sociale achterstelling – niet aanwezig waren.’

“Frietjes eten op het Fochplein” by CarolienC is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Covid Covid-19 leefstijl obesitas

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk 4

Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk

Lezing Simone Ardesch: 'We zijn massaal uit verbinding' 5

Lezing Simone Ardesch: ‘We zijn massaal uit verbinding’

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit 6

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit

Advertenties

Datum Activiteit
11 augustus 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 7
18 augustus 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
25 augustus 2025 Telefonische spreekuur MMV natuurvoedingskundige
1 september 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
5 september 2025 Bezorging Uitzicht nummer 7
15 september 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 8
10 oktober 2025 Bezorging Uitzicht nummer 8
20 oktober 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 9
25 oktober 2025 Ledendag MMV
14 november 2025 Bezorging Uitzicht nummer 9
24 november 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 10
19 december 2025 Bezorging Uitzicht nummer 10
5 januari 2026 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 1 (2026)
30 januari 2026 Bezorging Uitzicht nummer 1 (2026)

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.