Twaalf deelnemers startten op 17 juni in de derde leefstijltraining van MMV. Vier dagen dompelen zij zich onder in de discipline van een gezond eet- en leefpatroon onder begeleiding van een natuurvoedingskundige en een docent gespecialiseerd in yoga bij kanker.
De deelnemers komen van heinde en verre om in Mechelen te leren over voeding en smakelijker te leren eten. ‘Laat voeding mijn medicijn zijn’, schreef Agnes (64) uit Utrecht op haar aanmeldformulier als reden om zich aan te melden. Zij, leeft sinds 2020 met blaaskanker. Ze had haar leefstijl een tijd goed ‘op de rails’, maar de laatste tijd krijgt ze het ritme er niet meer in. ‘Ik hoop hier weer op de trein gezet te worden.’
Marjon (61) uit Haarlem kreeg vorig jaar juli de diagnose borstkanker. Ze doorliep ‘braaf het hele protocol’ van operatie, chemo- en radiotherapie, maar tegen de hormoontherapie zei ze nee. ‘Ik wil zien of ik mijn gezondheid in balans kan houden met voeding. Ik hoop hier de kennis en handvatten aangereikt te krijgen waar ik de rest van mijn leven mee vooruit kan.’
‘Een palliatief traject? Dat zullen we nog wel eens zien’
Jolanda (64) hoorde dit jaar voor de tweede keer dat ze borstkanker heeft. De eerste keer was in 2016. Maar dit keer is het uitgezaaid. Eerder in haar leven werd ze al geconfronteerd met baarmoederhalskanker (2005) en een melanoom (2010). ‘Mij werd nu een palliatief traject aangeboden, maar ik dacht: ‘Dat zullen we nog wel eens zien.’ Er is van alles dat ik zelf kan doen, en dat ga ik doen. Koken heb ik nooit leuk gevonden. Ik hoop hier tips en adviezen te te krijgen om het gemakkelijker te maken.’
Joke komt mee met haar zus Corrie (69) die sinds 2011 met borstkanker leeft. Zelf is Joke verpleegkundige en heeft ze al van jongs af aan interesse in voeding. Als tiener was ze al gefascineerd door een artikel getiteld ‘Suiker, de witte dood’. Corrie is blij met haar zus die haar steunt, stimuleert en aanmoedigt. ‘Na dertien jaar ben ik er nog.’ Ze volgde een tijd ‘Moerman’ , maar het ritme is er een beetje uit. ‘Plannen is niet mijn ding, en dan zwicht je soms voor makkelijk.’ Ze meldden zich samen aan om weer ‘in het juiste spoor te komen’.
‘Hard werken is mijn valkuil’
Mannen zijn in de minderheid deze week. Bart (66) uit Rotterdam hoorde vorig jaar dat hij prostaatkanker heeft. Hij hoopt met een voedingsstrategie de groei van tumorcellen te stoppen dan wel vertragen. Naast hem zit Peter (74) die hier met uitgezaaide prostaatkanker al veertien jaar ervaring mee heeft. Samen met zijn vrouw Plony eten ze twee kilo groente per dag. ‘Ik moet opletten dat ik niet ondergewicht raak, maar ik ben in elk geval niet ondervoed’, lacht hij. Plony: ‘Ik eet alles mee. Peter staat elke dag drie uur in de keuken.’
Emmy (52) vertelt dat ze precies vier jaar geleden te horen kreeg dat ze darmkanker had. Uitgezaaid naar de lymfeklieren. Het perspectief was slecht. Ze werd geopereerd, en onderging chemotherapie en consulteerde een NTTT-arts. Ze is sinds 2,5 jaar in remissie. Ze heeft een eigen bedrijf in Ede samen met haar man. ‘Hard werken is mijn valkuil. 3 uur in de keuken, dat lukt mij niet. Ik probeer tips te krijgen over hoe je dit moet indelen. Mijn kinderen zeggen: ‘Mam, als je hard werkt, moet je ook hard ontspannen.’
‘Ik wil weten wat goede samenstellingen van voeding zijn’
Johan (76) uit Capelle aan de IJssel kreeg vorig jaar te horen dat hij leverkanker heeft. De tumor is behandeld met een hittebehandeling. Zijn fysieke conditie is prima. Hij is actief als vrijwilliger, hij tuiniert en fietst graag. Hij hoopt vooral van anderen te leren. ‘Ik wil graag weten wat de goede samenstelling en hoeveelheden van eten en drinken moeten zijn.’
Ina (81) en Jan (80) arriveren door omstandigheden een dag later. Ina heeft sinds 2005 ervaring met kanker – een melanoom – en in 2013 kwam daar borstkanker bij. Sinds 2020 leeft Jan met een agressieve prostaatkanker (Gleason-score 9) die ook uitzaaide. Ondanks de kwalen is hun conditie ‘goed voor onze leeftijd’. ‘We fietsen, wandelen en wonen in een bovenhuis met drie trappen.’ Ze doen aan deze training mee om hun leefstijl nog verder te verbeteren en ‘om onze weerstand tegen kanker te versterken’.
Nadat er een toost is uitgebracht met een vers geperste groentesap op een gezonde week met elkaar is het tijd voor de eerst groep om te gaan koken.
Anderhalf uur later staat er een prachtige maaltijd vol kleur, bite en smaak. De recepten komen uit het kookboek ‘Gezond eten volgens Moerman en NTTT’. Een frisse erwtensoep met courgette, gevulde koolrolletjes en een salade met rode biet, en sinaasappel.
Daarna is het tijd voor een yogasessie met Patricia Grotenbreg. Met een etherische olie en wat mindfulness oefeningen op de stoel zet zij iedereen in de ontspanningsmodus. Her en der beginnen mensen te gapen, en dat komt goed uit, want rond halftien is het tijd voor de nachtrust.
‘Ruimte voor ontspanning en wijzer worden over voeding’
Tijdens de leefstijltraining koken deelnemers maaltijden volgens de MMV-richtlijnen – onder begeleiding van een natuurvoedingskundige. En samen met andere deelnemers. Daarna eet je de maaltijd gezamenlijk op met aandacht voor het eten. De natuurvoedingskundige die fulltime aanwezig is, geeft tijdens het koken en in een lezing uitleg over het ontstaan van het Moermandieet (de eerste versie van dit dieet stamt uit 1939) en de eigentijdse vertaling van deze richtlijnen in de Niet Toxische Tumor Therapie (NTTT).
Verbinding tussen lichaam en geest: ‘Het gaat om voelen’
Daarnaast wordt tijdens de training aandacht besteed aan de verbinding tussen lichaam en geest. Met aandacht ademen en bewegen harmoniseert lichaam en geest en dat is (wetenschappelijk bewezen) heilzaam. Tijdens de training is fulltime een docent aanwezig die gespecialiseerd is in ‘herstelyoga bij kanker en chronische ziekte’. De lessen bestaan uit ontspannings- en ademoefeningen, lichte yoga-oefeningen, mindfulness/meditatie en leren kijken met compassie.
Patricia Grotenbreg is voor de tweede keer mee als yogadocent. Zij is gespecialiseerd in yoga bij kanker. ‘Als je na de behandelingen voor kanker uit het ziekenhuis komt, denkt je omgeving dat alles weer normaal is.’ Maar voor jezelf begint dan een ander leven. Fysiek en mentaal zijn er veranderingen. Je moet vaak opnieuw leren voelen. Als je ‘100 procent’ was voor de behandeling, hoe ga jij het dan redden met 60 procent?’ De yoga die Patricia geeft gaat om ‘voelen’ en het is gericht op het vergroten van de kwaliteit van leven. ‘Yoga betekent letterlijk verbinding. Verbinding van lichaam en geest. Verbinding van mensen met zichzelf, van mensen met elkaar en van mensen met het leven.’ Ook heeft yoga een gunstige invloed op het zelfherstellend vermogen en bevordert het de vertering. ‘In een ontspannen lichaam wordt gezonde voeding beter opgenomen en verteerd.’ Ze volgde de opleiding bij Peter Haima die eerder al zijn verhaal deelde in Uitzicht.
Ook wandelen is onderdeel van het programma. De eerste 25 minuten in stilte. ‘Anders zijn mensen soms zo in gesprek dat de omgeving hen ontgaat’, aldus wandelgids Marinel Buijs.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief