• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 6 2025 Lyme en eiwitkwaliteit 1
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Zo helpen groenten en fruit darmkanker voorkomen

Zo helpen groenten en fruit darmkanker voorkomen

Zo helpen groenten en fruit darmkanker voorkomen 3
9 april 2020

Het eten van groenten en fruit vermindert de kans op darmkanker. Dat is ruimschoots bekend. Maar hoe dit precies werkt? Een recente studie aan de South Dakota State University toont hoe via de ‘flavonoïden’ in groenten en fruit een zuur vrijkomt dat de groei van kankercellen voorkomt.

Het gaat om het  ‘2,4,6-trihydroxybenzoëzuur’. Dit zuur komt vrij wanneer het lichaam de geconsumeerde flavonoïden omzet (‘metaboliseert’). Flavonoïden zijn relatief stabiel in de (zure) omgeving van de maag, maar worden afgebroken (door bacteriën) in de darmen.

 ‘2,4,6-THBA’ is een afgeleide stof van salicylzuur, het hoofdbestanddeel van aspirine. In eerste instantie onderzocht het team van de South Dakota State University hoe aspirine dikke darmkanker vermindert. Toen viel op dat het genoemde zuur de groei van kankercellen remde en zoomde men daarop in.

Het remmen van de kankergroei komt waarschijnlijk doordat het zuur ingrijpt op de enzymen die betrokken zijn bij celdeling. Hierdoor wordt de groei van kankercellen op twee manieren geremd, denken de onderzoekers. Door de vertraging van de celdeling krijgt ons immuunsysteem meer gelegenheid om zelf de kankercellen te vernietigen. Daarnaast krijgen beschadigde cellen meer gelegenheid om zichzelf te repareren.

De onderzoekers zijn blij met de ontdekking. Ze zien vooral de mogelijkheden van preventie: ‘We hebben zoveel medicijnen om kanker te behandelen, maar bijna geen om het te voorkomen. Deze resultaten bieden enorme potentiële gezondheidsvoordelen’, aldus de onderzoeksleider. Het team is nu bezig met het identificeren van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van flavonoïden. Daarmee kan mogelijk probiotica ontwikkeld worden die helpt darmkanker te voorkomen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Cancers.

In Amerika zijn de percentages van darmkanker bij mensen onder de 50 jaar sinds 1994 met meer dan 50 procent gestegen. In Nederland zijn in 2019 bijna 13.000 nieuwe patiënten met dikke darmkanker gediagnosticeerd, aldus het Integraal Kankercentrum Nederland. Het totaal aantal diagnoses van dikkedarmkanker is in een periode van ruim 25 jaar gestegen van 4.600 in 1989 naar 10.000 in 2017 en van endeldarmkanker in dezelfde periode van 2.600 naar 4.500.

Darmkanker staat in het rijtje van meest voorkomende kankersoorten op de tweede plaats, na huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom).

Beeld: Rob Stoeltje / Creative Commons licensie: CC BY 2.0

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

dieet flavonoïden kanker probiotica

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk 4

Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk

Lezing Simone Ardesch: 'We zijn massaal uit verbinding' 5

Lezing Simone Ardesch: ‘We zijn massaal uit verbinding’

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit 6

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit

Advertenties

Datum Activiteit
11 augustus 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 7
18 augustus 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
25 augustus 2025 Telefonische spreekuur MMV natuurvoedingskundige
1 september 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
5 september 2025 Bezorging Uitzicht nummer 7
15 september 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 8
10 oktober 2025 Bezorging Uitzicht nummer 8
20 oktober 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 9
25 oktober 2025 Ledendag MMV
14 november 2025 Bezorging Uitzicht nummer 9
24 november 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 10
19 december 2025 Bezorging Uitzicht nummer 10
5 januari 2026 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 1 (2026)
30 januari 2026 Bezorging Uitzicht nummer 1 (2026)

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament