NVWA dreigt met hoge boetes

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt verkopers van voeding en voedingssupplementen. De suggestie dat producten tegen het coronavirus helpen, kan tot 150.000 euro boete kosten. De weerstand tegen weerstandsclaims krijgt een boost.

Het is in deze tijd oppassen geblazen met het adverteren van bijvoorbeeld de virusremmende eigenschappen van vlierbesbloesem, of de rol voor het immuunsysteem van vitamine- en andere supplementen. Elke suggestie dat iets ‘helpt tegen het coronavirus’ acht het NVWA ‘ernstig misleidend en wettelijk verboden’.

Kliklijn

In een ‘publiekswaarschuwing’ roept de warenautoriteit consumenten op ‘misleidende (medische) claims van bedrijven over corona-bestrijding bij voedingssupplementen’ per telefoon of e-mail te melden.

Op haar site citeert het NVWA het Voedingscentrum als autoriteit: ‘Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand tegen ziekmakende bacteriën en virussen.’ Homeopathisch arts Gio Meijer zegt in een reactie aan mmv.nl dat supplementen inderdaad geen directe bescherming bieden tegen corona. ‘Je kunt wel je weerstand verbeteren en daarmee een infectie voorkomen. Of, als je ziek wordt, meer kans maken bij de 80-95 procent te horen die het zelf overwint.’

Arts voor integrale geneeskunde en niet-toxische tumor therapie Bertil de Klyn: ‘Ik denk, dat we een sterk punt hebben met de leef- en eetwijze met betrekking tot virusinfecties. Daar is de NVWA het wel mee eens: ‘Gezond eten, goed slapen en bewegen, zorgen voor een zo goed mogelijke weerstand.’

NVWA op bezoek

Toch moeten ook producenten van dat gezonde eten extra oppassen. De Raw Milk Company kreeg de NVWA op bezoek en besloot nagenoeg alle positieve klantreacties van de website te verwijderen. ‘We willen geen boete van 120.000 euro’, zegt Tonny Mulder van de kleine rauwmelkse zuivelproducent.

Ook een uitzending van TV Oost en verwijzingen naar immunologisch onderzoek van prof. Baars moest van de website.

China: melk tegen corona

Een verwijzing naar dit artikel in het Reformatorisch Dagblad zult u op de website van het zuivelbedrijf dus niet terugvinden. Het artikel meldt onder meer dat China momenteel campagne voert voor melk als zijnde voordelig voor de weerstand tegen corona. ‘Geen gekke gedachte’, citeert de krant de immunoloog professor Huub Savelkoul.

‘Melk bevat onder meer lactoferrine en antistoffen. Dat zijn oppeppers voor je weerstand.’ Punt is alleen dat de gunstige inhoud bij pasteurisatie voor 85 wordt afgebroken. ‘Het eiwit interleukine-10 breekt zelfs voor meer dan negentig procent af. Daarmee verdwijnen de biologische effecten van de stoffen.’

Impliciet pleit dat voor de consumptie van veilige rauwe zuivel. Maar dat mag je als producent dus niet zeggen.

Beeld: RW

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug