Leverkanker

Inhoud van deze pagina

Complementair 
Een gezonde voedingswijze conform die van MMV is van grote invloed  op het ontstaan van kanker. Deze voedingswijze heeft tevens een gunstig effect bij de behandeling van alle vormen van kanker. Afhankelijk van  met name de conditie van de patiënt kunnen naast het dieet aanvullingen (supplementen) ingezet worden om tekorten aan te vullen, het afweersysteem (immuunsysteem) te versterken en het herstelmechanisme te verbeteren. Wanneer herstel niet mogelijk blijkt, zal de kwaliteit van  leven doorgaans aanzienlijk verbeteren.

De complementaire geneeskunde heeft heel wat te bieden bij de behandeling van leverkanker. 
Zo zijn er de metabole therapieen die zijn gebaseerd op het principe dat kanker veroorzaakt wordt door een omgeving die het toestaat dat zich tumorcellen vormen en vermenigvuldigen. Daarom is deze behandeling erop gericht dat het lichaam de strijd met de kankercellen aan  gaat.
Een tweede methode in de strijd tegen leverkanker is ontgifting zoals colonreiniging ((colon=dikkedarm) met stimulatie van de lever en de galblaas om de gifstoffen die de tumor maakt, uit te kunnen scheiden. 
Verder is een antikankerdieet van belang. Dat dient  samengesteld te zijn uit volwaardig voedsel dat ons lichaam niet belast, uiteraard zonder toevoegingen. Als aanvulling hierop valt te denken aan  supplementen  zoals hoge doses vitaminen, enzymen, mineralen, laetril, klierextracten, maar ook tumorremmers en stoffen die het immuunsysteem stimuleren. Daarnaast kunnen ook nog andere therapieën  worden ingezet om een beter resultaat te behalen. Dat alles   is bedoeld om de natuurlijke afweer te versterken en de conditie van het lichaam te verbeteren  en zo de tumor onder controle te houden  of zo mogelijk de tumor te vernietigen.

Orthomoleculair

Er zijn verschillende benamingen in omloop voor de metabole- of stofwisselingstherapieën:  orthomoleculaire oncologie, nutritionele oncologie, Houtsmullertherapie, Moermantherapie, Gersontherapie en niet-toxische tumortherapie.  Orthomoleculair is hierbij een centraal begrip.  Het betekent: de juiste samenstelling van moleculen, de juiste moleculaire omgeving. De eerste orthomoleculaire geneeskundige van Nederland was Cornelis Moerman.

Niet-toxische-tumor therapie (NTTT) staat, zoals uit de naam af te leiden valt, voor een behandeling met niet-giftige medicamenten. Hieronder vallen  alle genoemde complementaire behandelingen.
Wanneer een  therapie toegepast wordt naast de reguliere therapie is het belangrijk om te weten wat de interacties kunnen zijn tussen de chemo- en radiotherapie, en de voor te schrijven niet-toxische medicamenten. 

Moermantherapie
Cornelis Moerman (1893 – 1988) ontwikkelde een dieet dat bestaat uit volwaardige voeding met daarbij een overmaat aan enzymen. Het traditionele Moermandieet is zowel ontgiftend als ondersteunend en stimulerend voor de psyche. Om een maximaal effect te hebben van de therapie is een volledige aanvulling van de “essentiële stoffen” die door Moerman gevonden zijn nodig. De zogenaamde “essentiële stoffen” worden voorgeschreven aan de hand van de klinische lichamelijke verschijnselen die Moerman uitgebreid beschreven heeft. De door de therapie verkregen specifieke stimulering van de stofwisseling in de lichaamscellen maakt het mogelijk dat de zogenaamde kankerstofwisseling kan overgaan in een normale energieleverende stofwisseling. De rol van de enzymen ligt met name bij het afbreken van de tumor en het ondersteunen van de alvleesklier. MMV  (voorheen Moermanvereniging) probeert deze therapie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. 

Dendritische celtherapie

Dendritische celtherapie is een vrij nieuwe behandeling die op experimentele basis ook in universitaire centra wordt toegepast. Dendritische cellen (een soort witte bloedlichaampjes) van de patiënt worden buiten het lichaam vermeerderd en in contact gebracht met onbehandeld tumorweefsel dat tijdens een operatie is weggenomen. De dendritische cellen worden als het ware getraind om de kankercellen te herkennen en te vernietigen. Wanneer de afweercellen weer aan de patiënt teruggegeven worden, kunnen zij hun werk uit gaan voeren.

Klik hier voor meer informatie en adressen.

Hyperthermie

Hyperthermie is een vorm van kankerbehandeling waarbij tumorweefsel wordt verhit tot een temperatuur van 41-43°C met als doel kankercellen gevoeliger te maken voor de effecten van bestraling of van bepaalde geneesmiddelen. Hyperthermie werd 30 jaar geleden geïntroduceerd in de klinische oncologie. Momenteel worden verschillende methoden toegepast waarbij de temperatuur zowel lokaal, regionaal als over het hele lichaam kan worden opgevoerd. Lokale of regionale hyperthermie kan nuttig zijn voor vergevorderde tumoren wanneer chirurgie en bestraling onvoldoende resultaten geven.

In tegenstelling tot de lokale en regionale hyperthermie (die vooral het tumorweefsel opwarmt), verhoogt systemische hyperthermie de temperatuur van het hele lichaam tot ongeveer 42°C. Er bestaan verschillende technieken. Meestal maakt men gebruik van hoogfrequente radiogolven, microgolven of infrarood licht. In de praktijk wordt hyperthermie bijna steeds toegepast in combinatie met andere vormen van kankertherapie, doorgaans radio- en/of chemotherapie. Klinische studies tonen significante verbeteringen aan in het behandelen van tumoren van urineblaas, borst, baarmoederhals, hoofd, nek en wekedelen-sarcomen (tumoren van steun-, spier- en perifeer zenuwweefsel). De gunstige resultaten hebben geleid tot de introductie van hyperthermie in de behandeling van kanker, zij het in een beperkt aantal centra wereldwijd. Hyperthermie is voornamelijk beschikbaar in klinische onderzoekscentra en privéklinieken in China, Duitsland, Italië, Japan, Nederland, NoordAmerika, Oostenrijk en Zwitserland.

Hyperthermie niet altijd vergoed

Klinische hyperthermie behandelingen vinden in Nederland alleen plaats in het AMC, het ErasmusMC, en Instituut Verbeeten. Deze drie ziekenhuizen bieden hyperthermie behandelingen aan uitsluitend in combinatie met radiotherapie of chemotherapie, omdat daarvan het klinische effect wetenschappelijk is aangetoond.  De behandeling wordt dan ook vergoed door de ziektekosten verzekeraars. Hyperthermie wordt in genoemde instellingen alleen aangeboden bij tumoren van urineblaas, borst, baarmoederhals, hoofd, nek en wekedelen-sarcomen. 

Bij het Centrum Hyperthermie in Amsterdam, een privékliniek, wordt ook bij andere tumoren met hyperthermie gewerkt.  Bij de Helios Kliniek in Hüls (net over  de grens bij Venlo) wordt veel vaker dan in ons land hyperthermie toegepast. Ook in andere Duitse ziekenhuizen is dat doorgaans het geval. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan die behandeling worden vergoed. Dat geldt niet voor behandelingen bij het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. Die kosten rond de 300 euro per behandeling en moet u in alle gevallen zelf betalen

Van Gersontherapie tot therapieën die op energie zijn gebaseerd

Max Gerson (18881-1959), een Duitse arts,  benadrukte dat er  geen kanker bestaat bij een normale stofwisseling. Het oorspronkelijk voor suikerziekte ontwikkelde dieet paste hij ook met succes toe bij kankerpatiënten. Hij combineerde een krachtige ontgifting door middel van koffieklisma’s, met een vetarme, zoutloze voeding die met name bestaat uit biologisch geteelde vruchten en groenten en heel veel verse sap van vruchten. Vlees is niet toegestaan. Hij zette ook supplementen als vitaminen, mineralen, orgaanextracten en enzymen in. De therapie wordt momenteel door zijn dochter beheerd in Californië en Mexico.

Beard-Kelley-Gonzalez therapie

Deze therapie bestaat  uit een speciaal zeer individueel samengesteld dieet met veel supplementen waarin pancreasenzymen een belangrijke plaats innemen. De ontgiftende maatregelen in de therapie zijn overgenomen van Max Gerson. De alvleesklier staat centraal in deze therapie. Dr. Gonzalez behandelde in zijn eigen praktijk in New York kankerpatiënten met deze therapie. Bij de behandeling van alvleesklierkanker was dr. Gonzalez redelijk succesvol. Hij stierf in 2015 onder verdachte omstandigheden.

Budwig-dieet

De Duitse biochemicus dr. Johanna Budwig heeft een dieet ontwikkeld dat de zuurstofvoorziening van de cel moet verbeteren. Het zogenaamde Budwigpapje neemt in het dieet een belangrijke plaats in. Dit papje is gebaseerd op lijnzaadolie en cottagecheese (hütenkase). Het dieet wordt aangevuld  met. volwaardige voeding, sappen en koffieklisma’s.

Ayurveda

Ayurveda betekent  wetenschap van het leven. Het is waarschijnlijk de oudste geneeskunde. Al  meer dan 6.000 jaar wordt deze in India gepraktiseerd. Het is een geneeskunde die gebaseerd is op een holistische behandeling. Preventie van ziekten is ook hier het belangrijkste en deze wordt bereikt door het behouden van een goede gezondheid. Van iedere patiënt wordt een gedetailleerd onderzoek gedaan waarbij  met name gebruik wordt gemaakt van polsdiagnostiek. Het is veel meer dan een geneeskunde, het is tevens een leefstijl en een filosofie.

Gecombineerd worden geneeskunde, dieet, massage, ontgifting, meditatie en ademhalingsoefeningen. In de medicijnen bevinden zich voornamelijk  plantaardige stoffen, zoals carctol (een mengsel van acht Indiase kruiden).

Naast deze therapiën kan ook, eventueel aanvullend, gebruik gemaakt worden van:

Vitamine C, intraveneus toegediend in hoge dosis. Kankercellen kunnen hierdoor gedood worden. Normale weefsels worden beschermd voor de eventuele . chemotherapie en de kwaliteit van het leven wordt verbeterd. 

De anti-neoplaston therapie. Dr. Stanislaw Burzynski, een Poolse arts en biochemicus die nu in Amerika woont, heeft een groep van eiwitten en aminozuur-afgeleiden ontdekt die in ons lichaam voorkomen en de vorming van kanker remmen. Vandaar de naam die hij gegeven heeft: anti-neoplastons. Ze worden gezien als ons biochemische verdedigingssysteem, dat functioneert naast ons afweersysteem (immuunsysteem). Burzynski heeft gevonden dat kankerpatiënten een groot tekort hebben aan deze anti-neoplastonen. Aanvullen van deze anti-neoplastonen moet de tumor kleiner maken en zelfs doen verdwijnen.

-714-X. Gaston Naessens, een Franse bioloog, heeft meer dan 50 jaar geleden een niet-toxische behandeling van onder andere  kanker ontwikkeld genaamd 714-X. Deze is gebaseerd  op de theorie dat er microscopisch kleine organismen, somatiden genaamd, in het bloed voorkomen. Bepaalde soorten hiervan komen specifiek voor in het bloed van mensen die kanker hebben of een andere ernstige ziekte. 714-X helpt het lichaam om de kankercellen aan te vallen. Het beschermt, stabiliseert en reactiveert het immuunsysteem. 

-Essiac,een kruidenthee die door zuster Caisse samengesteld is en gebruikt wordt sinds 1922 om kankerpatienten te genezen. De kruiden in deze thee, zoals klis- en rabarberwortel, hebben een anti-kanker werking. Naast het gebruik van de thee dient ook een voedingstherapie te worden gevolgd.

-Thymus extracten. De thymus is een klier die in de borst ligt en die met het toenemen van de leeftijd steeds kleiner wordt. De factoren die de thymus produceert, stimuleren het eigen afweersysteem. Het was de Zweedse arts Sandberg die voor het eerst patiënten behandelde met een waterig extract van de thymus. Vrijwel niemand van deze patiënten overleed op latere leeftijd aan kanker. De arts Pesic heeft  de therapie verder uitgewerkt. De behandelingen met thymusextracten hebben als resultaat dat het afweersysteem zich herstelt en de gezondheidstoestand en vitaliteit toeneemt. In combinatie met maretakpreparaten (Iscador) wordt een sterkere positieve invloed gezien op het immuunsysteem.

-Iscador. De maretak is een zeer waardevolle bron van het geneesmiddel Iscador, dat wordt samengesteld naar het recept van de antroposoof Rudolf Steiner (1861-1925). Op basis van de ongebruikelijke kenmerken van de plant gaf Steiner het advies om kanker te bestrijden met het voornamelijk injecteren van een gefermenteerd extract van de parasitaire plant. De maretakpreparaten verterken het immuunsysteem door de thymus te stimuleren en het aantal witte bloedcellen te doen toenemen. Ze werken thermotherapeutisch en remmmen de groei van kankercellen door TNF-alfa. Als de Iscador geen invloed heeft op de groei van de tumor,  verbetert het de kwaliteit van het leven en kan het levensverlengend werken.

-Ukrain,  een extract van de Chelidonium majus (stinkende gouwe) en thiofosforzuur, waarvan gezegd wordt dat het effectief is bij vele vormen van kanker. Bij alvleesklierkanker kan het het leven aanzienlijk verlengen. Er wordt wel gewaarschuwd dat  het ernstige bijwerkingen  kan geven.

-Curcumin (van kurkuma). Kan ingezet worden bij preventie van kanker. Het kan ook waardevol zijn bij de reguliere behandeling van alvleesklierkanker. Het versterkt bepaalde cytostatica.

Op energie gebaseerde therapieën

Andere niet-toxische tumortherapieën maken gebruik van energie gegenereerd door elektrische apparaten die kankercellen elimineren of de kwaadaardige groei van cellen afremmen. Ze omvatten alle niet-conventionele behandelingen van kanker die gebaseerd zijn op de fysieke wisselwerking tussen kankercellen en de energie die wordt overgedragen op het lichaam. De energiebronnen maken gebruik van ultrasone golven, elektriciteit, magnetisme of van elektromagnetische (EM) straling zoals radiogolven, laserstralen of straling afkomstig van andere delen van het EM-spectrum. Ze maken gebruik van specifieke golflengten, frequenties en veldsterkten om patiënten met kanker te behandelen.

We hebben deze therapieën ingedeeld in verschillende categorieën. De thermale therapieën zijn onderverdeeld in hyperthermie en thermische ablatie op basis van de temperatuur die wordt gebruikt. De fotodynamische therapie en Elektrochemotherapie zijn nieuwe toepassingen in de behandeling van kanker.

Voorbeelden van therapieën gebaseerd op elektriciteit zijn de pulserend elektrisch veld therapie en de elektrochemische therapie. Verschillende andere vormen van elektrische stromen met betrekking tot frequenties, pulsvorm en amplitudes zijn in gebruik.

De elektromagnetische therapieën bestaan uit verschillende technieken die gebruik maken van zwakke elektromagnetische veldsterkten. De meerderheid van deze therapieën bevindt zich echter nog in het klinisch onderzoek of zelfs in het preklinische of experimentele stadium. We weten dus nog bijzonder weinig over hun werkingsmechanismen.

Therapieën die in de reguliere klinische praktijk worden toegepast als gevolg van positieve klinische studies, zijn beschikbaar in een beperkt aantal centra wereldwijd. Sommige van deze therapieën kunnen als monotherapie worden beschouwd of in combinatie met andere therapeutische modaliteiten worden toegepast om de werkzaamheid van een kankerbehandeling te verbeteren.

Als u een complementaire behandeling overweegt, raden wij u aan een arts voor niet-toxische tumortherapie te consulteren. De lijst met namen, adressen en telefoonnummers vindt u via de site van de ANTT of die van het NGOO.