Petitie voor preventie, tegen marktwerking

‘Wij willen een zorgstelsel gebaseerd op het voorkómen van ziekte en zonder marktwerking.’ Is getekend: oud huisarts Paul Jonas. De universitair docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum en zijn medeondertekenaars roepen het kabinet op de coronacrisis aan grijpen om de zorg ingrijpend te hervormen.

Het zorgsysteem loopt achter de feiten aan door proberen te genezen wat voorkomen had moeten worden. De overheid laat na haar wetgevende macht te gebruiken om tabaks- en voedinsindustrie in het gareel te dwingen. En het huidige, op concurrentie gebaseerde, systeem van marktwerking, hindert de noodzakelijke samenwerking in de zorg.

Samengevat zijn dat de oorzaken van het probleem dat de opstellers aldus verwoorden: ‘Er sterven onnodig veel mensen aan hart- en vaatziekten, diabetes en aandoeningen door roken, aan covid-19 en aan mogelijk komende epidemieën, ondanks ons harde werk en ons dure zorgstelsel.’

Buurtzorg

Mede-ondertekenaar is onder meer Jos de Blok, oprichter van thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Een verzameling van zelfstandig opererende lokale thuiszorgafdelingen, waarin de zorgverleners zelf de baas zijn. Tegenlicht maakte dit portret van deze nagenoeg managerloze organisatievorm en de uitdagingen waar Jos de Blok voor staat.

Paul Jonas ontdekte acht jaar geleden de op preventie gerichte gezondheidszorg van Cuba. Waarin artsen de verantwoordelijk krijgen over de gezondheid van een wijk of buurt. Hier een recent interview met Jonas op Radio1.

De petitie tekent u hier.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug