Pleidooi voor gezond genieten

Sinterklaas, de kerstdagen en de jaarwisseling verlopen dankzij de coronamaatregelen heel anders dan we gewend zijn. En stiekem vind ik dat helemaal niet zo erg.

Voor mij waren de feestdagen niet altijd alleen maar feestelijk. Natuurlijk vind ik het heerlijk om m’n familie vaker te zien. Maar, er is ook een andere kant. Juist tijdens de feestdagen wordt duidelijk hoe anders mijn familieleden aankijken tegen voeding. Met mijn keuze voor verse, onbewerkte voeding wijk ik af van de rest en voel ik me een buitenbeentje. Het bezorgt me ieder jaar een worsteling. Zal ik me voegen naar hun manier van eten? Of houd ik vast aan mijn eigen overtuiging met een lege maag als risico?

Neem ik voor mezelf eigen gemaakte gerechten mee? En is dit dan het enige wat ik eet? Of sluit ik een compromis door voor iedereen wat mee te nemen én op te scheppen van het eten dat anderen maakten? Eten dat ik eigenlijk liever niet eet, omdat de ervaring leert dat ik er lichamelijke klachten van krijg. Maag- en darmproblemen, maar ook een gevoel van futloosheid, en een raar rauw gevoel in mijn mond door de suiker. Maar…  eten is ook een sociaal gebeuren en het onberoerd laten van een gerecht waar iemand anders enorm z’n best op heeft gedaan, kan als een afwijzing voelen. Iemand kwetsen met kerst is het laatste wat ik wil! Daarom kies ik, al is het met lichte tegenzin, toch meestal voor het compromis.

Kan ik het gezondheidsargument nog gebruiken?

Vier jaar geleden rond deze tijd onderging ik chemotherapie. Ik was enorm snel moe en daardoor was de keuze toen veel gemakkelijker. Na een uurtje op de thee ging ik weer naar huis. Ik trok het simpelweg niet om uren achter elkaar in gezelschap te verkeren. Maar nu ik hersteld ben, heb ik het gevoel dat ik het gezondheidsargument niet meer kan gebruiken. Toch voelt dat niet goed. Wat zou het heerlijk zijn als gezondheid en genieten met de feestdagen samen konden gaan. Dat is namelijk heel goed mogelijk! Helaas draagt de commercie niet bij aan mijn verlangen. De supermarkten jagen ons op om met ‘haute cuisine’ voor de dag te komen, waarbij ongezond de boventoon voert. Veel suiker, veel vlees, veel zout en merendeels geraffineerde ingrediënten.

Dit alles maakt dat ik het diep van binnen niet erg vind dat de etentjes met kerst niet door mogen gaan. Dat geeft rust, want ik hoef geen compromis te sluiten ten koste van mijn eigen gezondheid en overtuiging. Onlangs las ik een column van Rineke Dijkinga over dit thema. Wat haar betreft zou het ‘hip, trendy en het nieuwe normaal’ moeten worden om heerlijke hapjes te serveren die ook voedzaam zijn. En zou het ‘not done’ moeten zijn om je gasten iets ongezonds te serveren zodat iedereen zonder schuldgevoel kan genieten. Ik sluit me helemaal aan bij Rineke’s pleidooi voor een Grote Gastvrije Omwenteling’. Zoals Rineke zegt: ‘Dan blijft een feest na afloop ook een feest voor je gezondheid!

PS Dit jaar breng ik de kerstdagen samen met mijn partner Albert trouwens door bij mijn moeder. Zij zat als gevolg van de coronamaatregelen veel alleen en wij willen haar met kerst en de jaarwisseling graag gezelschap houden. Natuurlijk kook ik een kerstmenu en zorg ik met oud & nieuw voor gezonde én lekkere hapjes en drankjes, waaronder misschien dit recept voor een Gastvrij, Gezond én Moerman-proof kerst toetje, voor 6 personen.

Gevulde appeltjes uit de oven

Wat zit er in?

3 appels, 2 el witte amandelpasta, 2-3 abrikozen, 2 el roomboter, 1 el sesamzaadjes, 1 el fijne havervlokken, 1 theelepel citroenrasp, 2 el fijn gehakte amandelen, 125 ml appelsap (natuurtroebel en biologisch), naar smaak 1 eetlepel citroensap, 2 el rozijnen, ¼ tl kaneelpoeder

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Was de appels, rozijnen en de citroen.
 3. Week de abrikozen in een beetje water.
 4. Rasp de citroenschil met een fijne rasp.
 5. Snij de appels halverwege doormidden. Boor ze uit met een appelboor. Leg de zes halve appels met de platte kant naar beneden in een ingevette ovenschaal.
 6. Hak de abrikozen in kleine stukjes. Gebruik het weekwater voor een ander gerecht bijvoorbeeld om je ontbijtgranen in te laten weken voor het ontbijt.
 7. Maak een mengsel van de amandelpasta, gehakte abrikozen, roomboter, sesamzaadjes, de havervlokken en citroenrasp. Als de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, gaat het mengen heel vlot met een vork.
 8. Met een koffielepel vul je de holte in de appels op met het mengsel. Druk stevig aan met je vingers om het mengsel helemaal onderin te krijgen.
 9. Giet het appelsap over de gevulde appels heen. Voeg wat citroensap toe als je dit lekker vindt. PS. Vers geperst appelsap is wel zo lekker en past nog beter in het Moermandieet.
 10. Strooi er de rozijntjes bij. Strooi als laatste het kaneelpoeder over de appeltjes.
 11. Dek de ovenschaal af met een glazen deksel of met aluminiumfolie.
 12. Zet ze 30 tot 40 minuten in de oven. De appels moeten zacht zijn en een klein beetje opengebarsten. Het mag geen brij zijn.
 13. Schik elk appeltje in een schaaltje of op een bord. Giet er een beetje sap met de rozijntjes over.
 14. Garneer met fijngehakte amandelen en kaneel.

Marjan Smorenburg is in de regio Rotterdam beschikbaar voor voedingsadvies en kookles. Zij schrijft maandelijks een column voor MMV.  Vanwege Corona is ze onlangs gestart met online kooklessen. Op zaterdagmiddag 12 december en vrijdagmiddag 18 december geeft ze tweemaal de online kookworkshop Gezond genieten met de feestdagen. Klik hier voor meer informatie. Of meld je hier aan voor haar maandelijkse nieuwsbrief ‘Voed en voel je beter met Moerman’.

<< Terug