Rijk met de natuur

Oorspronkelijk begon ik aan deze column met als titel: ‘Ziek zijn vereenzaamt’. Daar kwam verandering in toen ik nadacht over de vraag of ik eigenlijk wel zo eenzaam ben. Helemaal niet, bedacht ik. In verbinding met de natuur ben ik rijker dan menigeen.

Door de ziekte van Hashimoto, waarmee ik inmiddels 25 jaar leef, ben ik de natuur met al zijn rijkdommen en verrassingen weer optimaal gaan waarderen. In mijn hobbykamer komt regelmatig die liefde tot uitdrukking. Honderden vogels heb ik gemaakt van allerlei materialen. Op mijn voederplaatsje observeer ik ze eerst om vervolgens bijvoorbeeld een Vlaamse gaai, een winterkoning of een pimpelmees te boetseren of schilderen.

Als kind was de natuur voor mij al heel interessant. Ik lokte vogeltjes – met een pinda in mijn hand – doodstil zittend, geleund tegen een boom, wachtend op die koolmees, die pas na lange tijd op mijn hand durfde te komen zitten om die pinda mee te pikken. Zelfs een eekhoorn waagde het een keer. Die herinnering maakt me nog blij! En ik volgde de mieren, liggend op mijn buik in het gras; het zijn net mensen… Ik leerde al jong dat de natuur rijkdom is.

In deze coronaperiode vraag ik me regelmatig af waarom mensen zich zo druk maken om gesloten winkels. Men denkt daar het geluk te kunnen kopen, de volgende dag moeten ze weer en de volgende week weer. Ik begrijp het best hoor. Ik was ook lange tijd ‘ontspoord’. Er was een tijd waarin ik werken en geld verdienen veel belangrijker vond dan wat ook. Mijn ziekte heeft mij echter terug gebracht bij mijn werkelijke behoefte. Nu weet ik het weer :geluk is niet te koop!

Wat zou het geweldig zijn als meer mensen deze periode aangrepen om hun natuurlijke behoeften terug te vinden. Er was een tijd dat mensen rust en eten haalden uit de natuur in plaats van uit de supermarkt waar de voeding bewerkt en gemanipuleerd is. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe ziek je daarvan kunt worden. Mijn lichaam was totaal de weg kwijt. Het heeft veel moeite gekost, maar ik voel me beter sinds ik weer mét en ván de natuur leef.

Mijn partner Bas en ik lopen sinds twaalf jaar elke dag in weer en wind vijf kilometer, al voor het ontbijt. Het is mooi in de stilte van de ochtend de natuur te zien ontwaken. Vogelgeluiden, de nevel op de weilanden, de opkomende zon in al zijn kleuren, de weerspiegeling van de wolken in het water. Elke dag heeft weer nieuwe verrassingen. Zelfs in de stromende regen wandelen heeft voor ons iets speciaals gekregen. Ja, je wordt nat, maar je droogt ook weer op…!

Op Tweede Kerstdag zag ik met mijn kleinkinderen hoe een torenvalk in een boom een muisje nauwlettend beloerde. Even later scheerde hij met zijn prooi over onze hoofden weg. Een bijzondere belevenis voor ons allemaal. Dat we natte voeten hadden gekregen voelden we niet… Wat een geweldig geschenk! Ik zou het daarom wel van de daken willen schreeuwen: Mensen ga de natuur in, en geniet, kom tot bezinning en zoek – liefst voordat je eventueel ziek wordt – weer op wat je gaandeweg verloren bent. Rust, tevredenheid, geluk…!

Nelly Visser heeft sinds 1998 de auto-immuun schildklierziekte Hashimoto. Ze dankt haar energie aan een gezonde leefstijl met een strikt, doch smaakvol dieet. Lees hier haar eerdere columns.

<< Terug