Tweede Kamer neemt preventiemotie aan

Een motie die stelt dat staatssecretaris Paul Blokhuis ‘alle ruimte moet krijgen om effectief preventiebeleid te gaan ontwikkelen om de basisgezondheid van Nederland te verbeteren’, is door de Tweede Kamer aangenomen. VVD en PVV stemden tegen. De Stichting Rookpreventie Jeugd ruikt haar kans.

De motie, ingediend door de Partij voor de Dieren met steun van Groen Links, constateert ‘dat de medische wetenschap al sinds het begin van de coronacrisis wijst op het enorme belang van het bevorderen van de volksgezondheid.’ De extra ruimte die Paul Blokhuis volgens de indieners moet krijgen volgt uit de overweging ‘dat het verbeteren van de algemene gezondheid van Nederlanders minstens net zo belangrijk is als het op korte termijn bestrijden van de crisis’.

Hoewel het kabinet demissionair is, zijn extra preventiemaatregelen in theorie mogelijk. Eveneens met uitzondering van VVD en PVV heeft de Kamer dit thema namelijk ‘niet controversieel’ verklaart. Dat betekent dat de regering daar besluiten over mag nemen.

Rookbeleid

Stichting Rookpreventie Jeugd wijst er op dat Blokhuis nu alsnog de anti-rookmaatregelen kan treffen die coalitiepartner VVD eerder blokkeerde: structurele accijnsverhogingen op tabak, een vergunningenstelsel voor verkoop ervan en een ‘tabaksverslavingsfonds’ gefinancierd door de industrie. Ook zou de Tabaks- en rookwarenwet gewijzigd moeten worden om de samenstelling en de marketing van e-sigaretten te regelen.

Aanstaande maandag, 1 februari, kan Blokhuis spijkers met koppen slaan. Dan is het Notaoverleg Preventie. Dat is waarschijnlijk meteen ook de laatste kans. Op 12 februari gaat de Tweede Kamer met reces tot na de verkiezingen op 17 maart.

Gezonde leefstijl en immuunsysteem

Bij de commissievergadering op maandag staat onder meer ‘preventie en gezonde leefstijl’ op de agenda. Onder punt 28 is de brief te downloaden die Blokhuis op 18 december naar de Kamer stuurde naar aanleiding van de debatten over de ontwikkelingen rondom het coronavirus, op 18 november en 9 december 2020. Met daarin een toelichting over ‘wat dit Kabinet doet en gaat doen op het gebied van preventie en gezonde leefstijl’.

Uit de brief blijkt duidelijk dat de herhaalde oproepen van leefstijlartsen, waar ook deze site meermaals over berichtte, bij de staatssecretaris zijn aangekomen: ‘De coronacrisis maakt zichtbaarder dan ooit hoe belangrijk een gezonde leefstijl is.’ Erkenning voor de grotere kans op een ongunstig beloop bij overgewicht en de kleine veranderingen in de leefstijl die ‘binnen enkele weken een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem. Hetgeen weer leidt tot minder druk op de zorgcapaciteit. Denk aan het effect van elke dag een half uurtje wandelen, goed slapen en gezond eten.’

Blokhuis gaat in de brief in op de destijds aangenomen motie die de regering verzoekt ‘spoedig een leefstijlcampagne te starten om zodoende het effect van een gezonde leefstijl nog meer onder de aandacht te brengen.’

Daar wordt aan gewerkt, schrijft Blokhuis op 18 december. ‘Deze leefstijlcampagne wordt op dit moment in hoog tempo ontwikkeld.’

Beeld: Ministerie van VWS, staatssecretaris Blokhuis

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug