Uitzicht 10 2022 (extra dik nummer, thema: emotie-eten)

3.50

Eten kan een feest zijn, maar bij sommige mensen wordt het plezier overschaduwd door emoties: eetproblemen. In dit extra dikke nummer van Uitzicht vertelt een deskundige over de achtergronden bij deze problematiek, drie ervaringsdeskundigen vertellen openhartig hoe het emotie-eten hun leven beïnvloedt. Het nummer bevat extra interviews en twee uitgebreide kerstmenu’s. Ook in dit nummer aandacht voor het ideaal van de vleesloze samenleving? Is dat een haalbaar en noodzakelijk streven?

Carambola – bijzondere kerstvrucht vol voedingswaarde
Interview – Onderzoek naar hevige bloedingen leidde steeds tot geruststelling in het ziekenhuis. De diagnose die Jolanda Trendafilov (53) anderhalf jaar later krijgt, schokt haar om die reden des te meer: baarmoederhalskanker met uitzaaiingen in de lymfen. Naast het reguliere traject werkt ze, samen met haar man, op alle mogelijke manieren zelf aan haar gezondheid. ‘Voor ons is het duidelijk: wat wij doen, werkt.’
Column Preventiepet – ‘In Afrika gaan mensen dood omdat er even geen antibiotica is op dat moment. Hier zijn er mensen die voor miljoenen euro’s chemotherapie krijgen, maar wel blijven roken.’
Special –
Heb ik trek of behoefte aan iets anders? Eten kan een feest zijn, maar bij sommige mensen wordt het plezier overschaduwd door emoties: eetproblemen. Innerlijke conflicten die het genieten van eten in de weg staan. Weten wat je denkt en voelen wat er gebeurt in je lichaam is de eerste stap op weg naar betere voeding.
Interview
Een melanoom motiveert Linda Houwen (59) om gezond te eten, maar de gevolgen van een jarenlange eetstoornis maken het extra moeilijk. ‘Ik durf nu mijn kwetsbaarheid te tonen, maar soms val ik terug in oud gedrag, vooral wanneer ik met oude pijn geconfronteerd wordt.’
Interview
Al veertig jaar heeft Marielle bij vlagen gestoord eetgedrag. Haar oplossing: eraan toegeven en dan weer door op de gezonde toer. ‘Ik weet hoe je jezelf goed voedt, kan me inleven in anderen met eetproblemen en ze inspireren tot verbetering, en toch lukt het me voor mezelf niet om emotie-eten uit mijn leven te bannen.’
Interview
Marjan Smorenburg (57) was ooit een emotie-eter, maar dat wist ze helemaal om te buigen. Bij spanning neemt ze een moment rust en praat er met iemand over. ‘Negatieve gevoelens moet je delen. Anders ga je eten.’
Column Gerrit Jan Groothedde –
In Nederland ‘leren’ kinderen op school tijdens op één bijzondere dag in november (het Nationaal Schoolontbijt) dat gezond eten uit een fabriek komt en vooral een kwestie is van kleurtjes op een verpakking. Wat een verschil met Frankrijk waar gezond eten de normaalste zaak van de wereld is.
Recensie
Een basiskookboek voor de richtlijnen van MMV; daar was al jaren behoefte aan. Op de ledendag op 5 november werd het gepresenteerd. MMV-voorzitter en kookboekenrecensent Marlie Hillekens proefde voor met haar man Peter als proefkonijn.
Recepten voor kerst –
Frisse knolselderijsalade – Mozzarella Mango Surprise – Tomatensoep met koriander – Witlofschuitjes met carambola – Paddenstoelensoep – Fruitsorbet – Blini’s met wortelkrullen en geitenkaas – Aubergine-knoflookdip – Knoflookboter
Het best gelezen nieuws van MMV.nl

Wetenschap Zonder de juiste (micro)voedingstoffen gaat ons immuunsysteem haperen. Het lichaam is dan onvoldoende in staat om de biochemische cocktails te maken die ons beschermen. Wat moeten we eten om het immuunsysteem als een geoliede machine te laten draaien?
Beschouwing –
‘Ik ben vegetarisch voor het milieu en veganistisch voor de dieren.’ Het vegetarische aspect van het Moermandieet mag zich verheugen in een toenemende populariteit. Is een vleesloze samenleving het ideaal?
Column Frits Muskiet –
Statines doen het LDL-cholesterol (LDLC) dalen. Maar visolie, kaneel, knoflook, kurkuma, plantensterolen en rode gistrijst doen dat niet. Sterker nog: knoflook doet het LDLC licht stijgen! Dit riekt naar een ‘wetenschappelijk verantwoorde’ poging om supplementen af te serveren.
Recensie –
Ben je geaard of niet geaard? Deze ‘grondhouding’, maar ook je darmflora zijn van fundamenteel belang voor je geestelijke gezondheid. Theoloog Marisca van der Burgh werkt als therapeut op het gebied van geestelijke gezondheid en verwerkte haar kennis en ervaringen in een gids met aanvullende behandelingen die de mens centraal stelt. Een aanrader!
Marry’s Kruidentuin –
Bergthee (Gaultheria Procumbers) komt uit de bergen van Nepal, uit Canada en Rusland en is bij ons vooral bekend als wintergroen. Het is een vrolijk kruid dat mij blij maakt! Van de sterke, medicinale etherische olie uit blad en bes wordt zowel spierbalsem als hoestsiroop gemaakt.

Uit de spreekkamer – Verstopte vaten, LTO3 versus Ritalin, Rode gistrijst

 

Categorie:

Extra informatie

Gewicht 3.50 g