Uitzicht 3, 2023 Kracht van voeding

3.50

Na een lang en kwijnend bestaan in de marge, krijgt voeding als medicijn sinds enkele jaren (iets) vaker de aandacht van opinieleiders. Het zorginfarct en de explosief stijgende ziektekosten duwen (sommige) politici – gesteund door wetenschap – in de goede richting. In dit nummer een interview met twee Nederlandse onderzoekers die recent lieten zien dat immuuntherapie veel beter aanslaat bij mensen die mediterraan eten. Dit voedingspatroon is vergelijkbaar met de MMV-richtlijnen: rijk aan groenten, peulvruchten, fruit, volle granen, vis, olijfolie en noten. Hoe hoger mensen scoorden op deze mediterrane lijst, hoe groter de kans dat de tumor kleiner werd of niet verder groeide.
En verder in dit nummer:

Spinazie – Wat is de voedingswaarde van deze mooie donkergroene bladgroente?

Interview – Agniet van Goelst Meijer (80) doet in 1992 voor het eerst mee aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Tot haar verbazing is de uitslag niet goed. Na de operatie weigert ze de geadviseerde bestralingen en chemokuren. Kort daarna leest zij ‘toevallig’ over het Moermandieet. ‘Je lichaam helpen zelf de kankercellen af te breken: dát sprak mij meteen aan.’

Wetenschap – Fytinezuur, pectines en tannines zijn voorbeelden van antinutriënten: toxische stoffen die van nature voorkomen in planten met als doel ze te beschermen tegen predatoren, schimmels en bacteriën. Wat betekenen deze stoffen voor de gezondheid? Een stuk van prof. dr. ir. Gertjan Schaafsma.

Leefstijltraining van MMV – Je bent gediagnosticeerd met kanker en wilt de Moermantherapie volgen. Maar dat is makkelijker gedacht dan gedaan. Je hebt al genoeg aan je hoofd en het veranderen van eetgewoonten kan complex zijn. Speciaal voor haar leden biedt MMV daarom een instapweek aan om kennis én ervaring op te doen met het Moermandieet en de Niet Toxische Tumor Therapie.

Recepten – rijst met spinazie en champignons, kikkererwten met spinazie, spinazie in citroenbotersaus, spinazie gazpacho met geitenkaas

Interview – Gezondheid en voedselveiligheid zijn een recht, vindt Foodwatch-directeur Nicole van Ge-mert (46). En met dat recht is het niet best gesteld. Als het aan haar ligt gaat het hele voedsel-systeem op de schop. Een interview over voedselschandalen, schandpalen en het geloof in een betere wereld.

Onderzoek – Goed gevoed slaat een behandeling met immuuntherapie beter aan. Dat suggereert Nederlands onderzoek bij patiënten met gevorderd melanoom. Een interview over de mogelijkheden van voeding met voedingswetenschapper Laura Bolte en internist-oncoloog Geke Hospers. ‘Als je je overlevingskansen kunt verbeteren met simpele aanpassingen; waarom zou je dat dan niet doen?’

Column Frits Muskiet – Honing bevat 82 gram koolhydraten per 100 gram, waaronder fructose, glucose, maltose, sucrose en meer dan 22 andere suikers. Honing is een ‘vrije’ suiker, maar is het daarmee ongezond?

Marry’s Kruidentuin – Ontzettend lekker en ook nog eens sterk geneeskrachtig: basilicum (Ocimum basilicum) is de koning van de keukenkruiden. Het is weer tijd om een verse voorraad aan te leggen. Met één biologisch basilicumplantje ben ik tot en met oktober voorzien. Marry Foelkel legt uit hoe.

Uit de spreekkamer – Groentesap of smoothie – gewrichtsslijtage – eieren en prostaatkanker

Extra informatie

Gewicht 3.50 g