Uitzicht 5, 2022 (dossier ketodieet)

3.50

In deze Uitzicht onder meer aandacht voor het ketodieet en NTTT

Knoflook – voedingswaarde en recepten

Interview – Davida (59) kreeg na het bevolkingsonderzoek naar borstkanker verontrustend nieuws; ze had DCIS, een voorloper van borstkanker. Maar behandelen? Misschien, later. Eerst nam ze de tijd om naar binnen te keren en te voelen wat ze wilde. ‘Het heeft me laten zien dat ik van binnenuit grip heb op mijn lichaam.’

Column – Hier in de dorpswinkel is een pak havervlokken binnen korte tijd in prijs verdubbeld. Net als sommige andere producten – die waarschijnlijk minder gezond maar wél plantaardig zijn. De kiloprijs van vlees daarentegen blijft liggen alsof er geen klimaatcrisis, stikstof-, biodiversiteit- water-, gezondheids- en Oekraïnecrisis aan de hand is. De wegen van de ‘vrije’ markt zijn ondoorgrondelijk.

Wetenschap – Chemo- en radiotherapie zijn ingehaald door moleculaire benaderingen die zich richten op het versterken van de lichaamseigen afweer en het micro-milieu van de tumor. Effectiever zijn ze daarmee absoluut. Toch is kanker ons nog vaak te slim af.

Interview – Cor Timmerman (80) is gezegend met een goede gezondheid. Die dankt hij aan zijn manier van eten en leven die is geïnspireerd door dokter Moerman. ‘Als ik ziek zou worden, zou ik direct overschakelen op het Moermandieet.’

Achtergrond – Na een rustig verlopen ALV stroomde de zaal vol voor de lezingen van medisch specialist Inès von Rosenstiel en NTTT-arts Flemming Lehrmann. Von Rosenstiel legde uit hoe zij de afgelopen twintig jaar zorgde voor meer verbinding tussen ‘alternatieve’ en reguliere zorg. Lehrmann pleitte voor stilte als essentieel onderdeel van gezondheid.

Recepten met knoflook – Aioli, knoflooksoep, knoflookkruidenboter, salade met waterkers, rijst met groenten

Achtergrond – Helpt het afzien van koolhydraten tegen lymfoedeem als gevolg van borstkanker? Die vraag stond centraal tijdens een pilotstudie in het UZ Leuven. ‘Het geeft verbetering van de verstoordheid van het lymfstelsel’, aldus de onderzoeker.

Achtergrond – Hoewel nader onderzoek steviger bewijs moet leveren, lijkt een ketogeen dieet succesvol tegen lymfoedeem. Maar het dieet is lastig vol te houden, aldus de onderzoekers. Bovendien is het de vraag hoe gezond het op de lange termijn is om dagelijks 75 tot 90 procent vet te eten.

Column Frits Muskiet – Vis beschermt tegen hart- en vaatziekten, neuro-psychiatrische ziektes en veel meer. Waarom is de aanbeveling in Spanje 482 gram vis per week, maar in Nederland slechts 100 gram per week? Deze extreme verschillen zijn verwarrend en niet uit te leggen.

Marry’s Kruidentuin – De grote kaardebol (Dipsacus fullonum) met lange stengel en forse bloemknop is de soldaat onder de onkruiden. Als leverancier van nectar en zaad is hij tegelijkertijd een supermarkt voor de natuur. Aan ons levert deze vleesetende plant precisiemunitie tegen de ziekte van Lyme.

Uit de spreekkamer – Vitamine D, bloedingen na radiotherapie, magnesium uit noten