Uitzicht 9 2023, voedingsnormen

3.50

In dit nummer aandacht voor de voedingsnormen. De ADH: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hoe komen die normen tot stand? Hoe zijn verschillen tussen landen onderling te verklaren en hoe kunnen we hiermee omgaan?

Kamut – veel rijker aan voedingsstoffen dan tarwe
Interview – Hij leefde bewust gezond. Dat hij dan toch kanker kreeg in een spijsverteringsorgaan was moeilijk te verteren. Jan de Vries (61) trok de teugels aan. Ik dacht: ‘Nu gaan we nóg gezonder leven.’
Column – Het lijkt nog maar zo kort geleden dat Uitzicht vele honderden pagina’s aan verkiezingsprogramma’s doornam op standpunten over milieu, gezondheid(s)zorg en preventie. Het ís ook kort geleden. Uit de programma’s van de dertien partijen die de Tweede Kamer toen rijk was, concludeerde de redactie van Uitzicht nr. 2 van 2021: ‘Crisis lijkt, zoals in 2010 ook het geval was, de preventieve ambities aan te wakkeren.’ Wat leverden die ambities tot nu toe op?

Wetenschap – Van vrijwel alle onmisbare voedingsstoffen zijn Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH’s) vastgesteld. Ze staan samen met de gehaltes van voedingsstoffen op verpakkingen van levensmiddelen en voedingssupplementen. Zo kun je bepalen of, en zo ja hoe, een voedingsmiddel bijdraagt aan een gezond voedingspatroon. Hoe komen de ADH’s tot stand en hoe moeten we ze interpreteren? Emeritus-hoogleraar Gertjan Schaafsma geeft het antwoord.

Interview – Erica Frakking (50) uit Spanbroek beklom deze zomer na een intensieve behandeling tegen borstkanker Zwedens hoogste berg. Als afsluiting van haar ziekteproces. Het was een helende reis. ‘Ik dronk water uit beekjes, heel oer.’

Recepten – Kamut maaltijdsoep, kamut salade, kamut-ontbijt

Interview – Voeding moet lekker en gezond zijn, maar het oog wil ook wat. ‘Want het voedt ook de geest.’ Marjolein van Heumen (33) verzorgt sinds 2016 – samen met Lotte Huijser de styling en fotografie van de recepten in Uitzichten.

Interview – De gangbare behandelmethoden van kanker, chemotherapie en bestraling, delen harde klappen uit aan tumorcellen, maar beschadigen ook de gezonde cellen. Wetenschappers, zoals prof. dr. Jan Paul Medema krijgen steeds meer inzicht in het gedrag van kankercellen. Medema zoekt in het AMC in Amsterdam naar manieren om ze gericht te bestrijden.

Column Frits Muskiet – Bij ‘aderverkalking’ (atherosclerose) hoopt cholesterol zich op in de wand van de slagaders. Er ontstaan ‘plaques’ die cholesterol en ook kalk kunnen bevatten. Cholesterol kreeg de schuld, maar zo simpel is het niet. Hoofdschuldige is het proces dat cholesterol daar laat ophopen en dat is met een gezonde leefstijl te voorkomen.

Marry’s Kruidentuin – Propolis is een van de oudste medicijnen ter wereld. Het werkt antiviraal, antibacterieel en antimycotisch en vormt een krachtige booster voor de winterse weerstand! Bijen maken dit van hars uit jonge boomknoppen. Propolis betekent letterlijk ‘voor de stad’. Het is een beschermer van de leefomgeving.

Uit de spreekkamer – chocoladeverslaafd, huidkanker, mastocytose