Vitamine C essentieel voor stabiele immuuncellen

Bij het ‘kweken’ van immuuncellen is vitamine C nodig om noodzakelijke enzymen te activeren, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. ‘Het zou interessant zijn een epidemiologische studie uit te voeren naar de relatie tussen de hoeveelheid vitamine C in het bloed en auto-immuunziekten in mensen.’

De immuuncellenzijn zijn van het type Regulator T-cellen. Afgekort: Tregs. Deze cellen, de naam zegt het al, reguleren de immuunreactie. Zijn ze niet in goeden doen dan kunnen ziekteverwekkers of kankercellen de dans ontspringen. Of ze veroorzaken onnodig ontstekingsreacties in lichaamsweefsels – een auto-immuunreactie. Loopt dat uit de hand dan is er sprake van auto-immuunziekten.

Er wordt hard gewerkt om Tregs in te kunnen zetten bij de behandeling van auto-immuunziekten en om afstoting bij orgaantransplantatie te voorkomen. Wetenschappers van het La Jolla Instituut voor Immunologie in Californië leverden daar eerder al een bijdrage aan. Ze ontdekten dat vitamine C in het laboratorium ‘gekweekte’ Tregs stabiliseert en dat dit samenhangt met de activatie van specifieke enzymen. In een nieuwe studie doken ze, samen met een team van de Emory Universiteit in de Amerikaanse staat Georgia, in de epigenetische achtergrond van dit fenomeen.

Ze vonden uit waar wat mis gaat in Tregs die te weinig van de enzymen hebben en hoe dat het tot expressie komen van het DNA en de stabiliteit van de cellen beperkt. Daarnaast legden ze, onder meer via dierexperimenten, een wisselwerking bloot tussen de enzymen, vitamine C en een belangrijk signaaleiwit (STAT5). De verzwakte functie van het eiwit als gevolg van een gebrek aan enzymen, werd door vitamine C versterkt. Onder meer door de werking van een receptor voor een groeifactor (IL2) op te voeren.

Vitamine C bij kanker, ook bij auto-immuunziekten?

In het discussiedeel van hun artikel in EMBO reports wijzen de auteurs er op dat lage vitamine C-waarden in het bloedplasma een risicofactor is voor het ontstaan van bloedkankers. Ze verwachten dat vitamine C-tekort samenhang met functieverlies van veel meer enzymen die van belang zijn voor de juiste werking van de regulerende T-cellen. ‘Het zou interessant zijn een epidemiologische studie uit te voeren naar de relatie tussen de hoeveelheid vitamine C in het bloed en auto-immuunziekten in mensen.’

Beeld: Tregs. Met dank aan het La Jolla Institute for Immunology

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug