Hazelnoten behoren tot de gezondste noten die te vinden zijn. Ze zitten vol proteïnen, eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten zoals linolzuur. Linolzuur is een omega vetzuur dat het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Dit vetzuur wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Daarom is het belangrijk voedingsmiddelen die van nature linolzuur bevatten aan het dagelijks dieet toe te voegen.
Afwisseling
Toch is een teveel aan linolzuur ook weer niet ongevaarlijk. Een teveel aan linolzuur (omega-6 vetzuur) zorgt ervoor dat het lichaam omega-3 vetzuren niet meer goed opneemt. Daarom is het belangrijk een afwisselend, voedzaam dieet te volgen waarin linolzuur is vertegenwoordigd maar er dient wel maat gehouden te worden. Het is bijvoorbeeld niet nodig om margarines met toegevoegde linolzuur te consumeren.
Claim
Ook de claim die bijvoorbeeld Unilever maakt dat linolzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten, is niet waar. Cholesterol is namelijk helemaal niet slecht voor het lichaam. Wat wel slecht is, is oxidatie van cholesterol waarbij dit aan de bloedvatwanden gaat kleven. Het is belangrijk om genoeg voedingsmiddelen te eten met antioxidanten erin die dit proces tegengaan.
Vitamine E
Hazelnoten zijn ook een bron van vitamine E. Een handvol hazelnoten bevat 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hiernaast zitten hazelnoten ook boordevol vitaminen uit het B-complex en vitamine C. De mineralen mangaan en koper zijn eveneens in spectaculaire hoeveelheden terug te vinden in dit kleine nootje.
Hiernaast bevat de hazelnoot proanthocyanidine, een antioxidant dat zorgt voor een goede doorbloeding van de minuscule haarvaatjes in de hersenen zodat die worden voorzien van de nodige stoffen.
Latijnse naam:
Corylus avellana
Wanneer te verkrijgen:
september
Literatuur:
- Blomhoff R, et al. Health benefits of nuts: potential role of antioxidants.Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S52-60. 2006. PMID:17125534.
- Kelly JH Jr, Sabate J. Nuts and coronary heart disease: an epidemiological perspective. Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S61-7. 2006. PMID:17125535.