Olijfolie werkt pas als je het verbrandt

Wat is het geheim achter het mediterrane dieet? Professor Doug Mashek zet zijn kaarten op olijfolie. Alleen consumeren lijkt echter niet genoeg. Olijfolie ontvouwt haar levensverlengende werking vooral in combinatie met vasten, calorierestrictie en lichamelijke oefening; suggereert zijn onderzoek.

Sinds Ancel Keys zijn wetenschappers op zoek naar de geheimen achter het mediterrane dieet. Was het de resveratrol in rode wijn of eerder de sulforafaan in kruisbloemige groenten waardoor Italianen gezond oud werden?

Aan de universiteit van Minnesota deden Mashek en zijn team de afgelopen acht jaar onderzoek naar de werking van olijfolie op celniveau. Ze ontdekten een nieuw mechanisme via welke de meervoudig onverzadigde vetzuren op celniveau een bepaalde route activeert waarvan bekend is dat het de levensduur verlengt en leeftijdgerelateerde ziekten voorkomt.

Silent information

Het gaat om de activering van SIRT1, afkorting van ‘silent information regulator’. Een van de zeven Sirtuïnen, een groep eiwitten die van invloed is op hoe het DNA tot uitdrukking komt. Tot nu toe had vooral resveratrol de naam deze te activeren. De Amerikaanse onderzoekers publiceerden vorige week in vakblad Molecular Cell hoe olijfolie dit op geheel eigen wijze doet.

‘Wij ontdekten dat de manier waarop dit vet werkt, is dat het eerst moet worden opgeslagen in microscopisch kleine lipid droplets’, vertelt Mashek op Science Daily. Lipid droplets zijn gespecialiseerde organellen in de cel, voor de opslag en hydrolyse van vetten.  ‘En dan, als het vet wordt afgebroken, tijdens sporten of vasten bijvoorbeeld, komen de signaalwerking en de positieve effecten tot stand.’

Veroudering behandelen

Net als met resveratrol is het bedoeling deze kennis naar de geneeskunde te vertalen. Ofwel door toepassing in medicijnen, of door het verfijnen van voedings- en leefstijlinterventies.

Mashek koestert grote ambities. Niet alleen wil hij de biologische principes begrijpen, hij hoopt op verschuiving van het huidige paradigma in de geneeskunde. Weg van acht verschillende dokters voor de behandelingen acht verschillende aandoeningen. ‘Dat zijn allemaal leeftijdgerelateerde ziekten, dus laten we veroudering behandelen.’

Beeld: RVG

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug