Uitzicht 1 2023, Veerkracht

3.50

Grauwe erwt – voedingswaarde

Interview – Christel ter Horst (50) kreeg vijf jaar geleden een agressieve vorm van borstkanker. Het was de start van een nare, pittige tijd, maar ook de start van een andere manier van eten, leven en keuzes maken. Met een verrassende uitkomst; ze is niet alleen genezen, maar pakte de controle terug over haar leven en haar vitaliteit.

In de Media -Zijn de ‘spectaculaire doorbraken’ in kankeronderzoek die de publieke omroep bij tijd en wijle voor het voetlicht brengt wel zo spectaculair of wekken ze valse hoop? En spelen financiële belangen van de onderzoekers mee? Het was een goed idee van Argos Medialogica¹ daar een aflevering aan te wijden. Jammer alleen dat tenminste één voorbeeld misplaatst was, terwijl de meest schrijnende casus op de plank bleef liggen.

Wetenschap – Bij een infectie of ongeluk wordt een sterk beroep gedaan op onze veerkracht. Daarbij geldt: de bamboe die buigt is sterker dan de eik die zich verzet. Onze voedingsstatus is een essentieel onderdeel van ons vermogen om klappen op te vangen. Huidige voedingsnormen houden hier op geen enkele manier rekening mee. (door Frits Muskiet)

Interview – Vijf jaar geleden besluit Beata Bosma (63) zich om te scholen tot voedingsadviseur. Later volgt ze ook de opleiding tot orthomoleculair therapeut en ontdekt op een vakbeurs de stand van MMV. ‘Het verraste me hoe modern deze vereniging is.’

Recepten – Wintersoep met prei en venkel, Grauwe erwtensalade, Grauwe erwtengoulashsoep, Rijst met gekiemde erwten

Achtergrond – Siliconenvergiftiging leidt tot een scala aan klachten waarvan de oorzaak vaak over het hoofd wordt gezien. Een internationaal onderzoeksteam werkt aan een bloedtest om de diagnose sneller te kunnen stellen. Een interview met onderzoeker dr. Henry Dijkman. ‘Hoe eerder de diagnose, hoe beter de vooruitzichten op herstel.’

Interview – Gezondheid en ziekte zijn, volgens Anna Kruyswijk (68), pionier op het gebied van integrale geneeskunde, een uitkomst van een optelsom van zaken die enkel met een holistische benadering begrepen kan worden. Helaas speelt het huidige gezondheidszorgstelsel daar niet op in. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen. Te beginnen met voeding. ‘Dat is de basis, omdat al onze cellen erop draaien.’

Marlie’s Kookboekenhoek – Bowls of Goodness en Soep, Soeper, Soepst

Column Frits Muskiet – Wat betekent Darwins ‘aanpassing aan de leefomgeving’ voor het zich ontwikkelende brein? Hoe meer stress tijdens de zwangerschap, hoe angstiger en depressiever de kinderen zich later gaan voelen.

Marry’s Kruidentuin – De zwarte els (Alnus glutinosa) is een prachtige boom die ’s winters met haar zwarte proppen en sierlijke boogjes als Brussels kant tegen de hemel afsteekt. Ze bloeit nu al met wat in de volksmond ‘snottebellen’ worden genoemd die bij veel mensen ook snottebellen veroorzaken! Een allergische reactie dus.

Uit de spreekkamer – Leverreiniging: ja of nee? – Kanaalstenose – Vitamine C of ascorbinezuur

 

Extra informatie

Gewicht 3.50 g