
Eef was 55 jaar en volop actief in het werkzame leven toen ze hoorde dat het vreemde plekje op haar been een agressief melanoom was. In de jaren daarna volgen uitzaaiingen op haar been, in de lies, achter de longen en in de borst. ‘Ik leef al jaren in stadium 4 van de ziekte.’ In de nieuwe Uitzicht, het ledenmagazine van MMV, vertelt zij hoe ze dat voor elkaar kreeg.
‘Het gewone leven wordt nooit meer helemaal gewoon’, vertelt Eef van Deelen in een interview in de nieuwste editie van Uitzicht. ‘Na een ernstige diagnose word je je veel bewuster van het leven dat je krijgt. In het begin voelt het alsof de dood je op de hielen zit.’
‘Angst overheerst, alles is heel onzeker. Maar angst hoort ook bij het leven; je moet het toelaten. In het ziekenhuis werd ik mentaal goed begeleid. Een verpleegkundige leerde mij om niet weg te lopen voor de angst en vroeg me: ‘Wat is het ergste dat je kan overkomen?’ ‘Sterven’, antwoordde ik. ‘Dat moet iedereen een keer; pak dan het leven dat je nu nog hebt’, zei ze. Zulke gesprekken hebben mij erg geholpen.’
Artikel over peulvruchten: puur plantaardige power
Door haar werk als wijkverpleegkundige in Utrecht kwam ze in aanraking met mensen met kanker die het Moermandieet volgden. Dat was in de jaren zeventig; het dieet was toen veel strenger dan nu. ‘Toch hoorde ik niemand klagen, ze vonden het zelfs lekker! En belangrijker: ze waren er goed aan toe.’
Inmiddels zijn de recepten nog smakelijker dan toen. In dit nummer van Uitzicht staan weer vier recepten, dit keer een aantal verrassende gerechten met andijvie. Zoals een andijviesalade met knoflook en geitenkaas, andijviesoep, een andijvie met pruimen en tomaat en andijviestampot op basis van gierstpuree. Ook in dit tijdschrift een verhaal over een voedingsgroep die door velen vergeten wordt: peulvruchten. Bij velen is het een ondergeschoven kindje in het wekelijkse menu. Bonen, erwten en linzen zijn aanraders binnen de MMV-voedingsrichtlijnen vanwege de voedzaamheid en veelzijdigheid. Ze zijn niet duur, en wel duurzaam en mogen dus gerust meerdere keren per week op het menu.
Maar hoe bereid je ze? Dat en meer lees je in deze Uitzicht. Met die kennis kan je oneindig variëren met de mogelijkheden. Van klassieke gerechten zoals chili con carne maak je een moderne chili sin carne (‘zonder vlees’) met falafelballetjes van linzen. Of maak burgers van bonen, humus van groene erwten en maak groentesoep of salade simpelweg nog voedzamer door peulvruchten toe te voegen.
Darmmicrobiota wordt ook wel aangeduid als ons tweede brein
Ook in Uitzicht een verhaal van dr. Hans Stoop over de relatie tussen voeding en het brein. Gezonde voeding kan een groot verschil maken bij psychische en neurologische aandoeningen, schrijft hij. Dat komt door de invloed van ons darmmicrobioom op het brein. Het darmmicrobioom is het geheel van bacteriële darmflora en andere micro-organismen, zoals virussen, gisten en schimmels.
Tien jaar geleden berichtte Uitzicht al over het belang van het darmmicrobioom voor ons afweersysteem, maar ook voor onze geestelijke gezondheid. De darmmicrobiota wordt dan ook wel aangeduid als het ‘tweede brein’, vanwege de invloed op stemming, angst en alles wat met denken te maken heeft. Inmiddels zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat de darmmicrobiota bijdraagt aan de immuniteit, het metabolisme en onze emoties. Ook de relatie met het ontstaan en de behandeling van kanker komt aan bod.
Daarnaast de vaste rubrieken, zoals ‘Uit de spreekkamer’, waarin een artsenpanel vragen van leden over voeding en gezondheid beantwoord. En natuurlijk de columns van klinisch chemicus Frits Muskiet en kruidendeskundige Marry Foelkel. Muskiet gaat dit keer in op de relatie tussen de genen en het chronisch vermoeidheidssyndroom, Marry bejubelt de wilde rucola.
Enthousiast?
Word nu lid om Uitzicht een jaar lang te ontvangen voor slechts 35,- euro en ontvang 40% korting op producten uit de webshop.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief